Forslag til to naturreservater i Vennesla og Evje og Hornnes kommuner

Høyringsfrist:
23. februar 2024 23:59

I tråd med naturmangfoldloven § 43 sender Statsforvalteren i Agder ut forslag til verneplan for opprettelse av Oksla naturreservat i Vennesla kommune og Hishovfjell i Evje og Hornnes kommune ut på offentlig høring.

Publisert 09.01.2024

Oksla naturreservat

Det foreslåtte verneområdet Oksla ligger nord i Vennesla kommune på grensen til Lindesnes kommune og Evje og Hornnes kommune.

Området omfatter eikeskog på de østvendte lisider med forekomst av store gamle trær, samt svært mange store ospeholt bestående av store og grove trær med velutviklet Lobarion (lungenever)-samfunn, i tillegg til flere andre krevende arter. Området har stor grad av urørthet i nyere tid med moderate forekomster av dødved, der det meste finnes innenfor de registrerte kjerneområdene.

Verneforslaget vil bidra til vern av edelløvskog med eikeskog og store gamle ospeholt med velutviklet Lobarion samfunn.

Hishovfjell naturreservat

Området Hishovfjell ligger i Evje og Hornnes kommune, nordøst for Flatebygd.

De viktigste naturverdiene innenfor foreslått naturreservat, finnes i edelløvskogen. Her finner man mye spisslønn, alm og hassel og lommer med svært gammel og storvokst ospeskog, som også flere steder har rike lungenevner-samfunn. Topografien og skogen er variert med innslag av både fattige og rike skogtyper, samt vann og våtmark. Området har også en spesiell karplanteflora med mye vill rødsveve og innslag av solblom og hvitkurle.

Området vil bidra til vern av edelløvskog med store og gamle ospeholt, alm, hassel og spissløn.

Frivillig vern

Verneforslagene har kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog. Ordningen innebærer at skogeier tilbyr staten areal for varig vern. Forslag til vernekart med avgrensning for naturreservatene samt verneplan med beskrivelse av natur- og verneverdier og forslag til verneforskrift finner du i menyen på høyre side.

Formålet med høringen

Den offentlige høringen skal gi grunneiere, lokale og sentrale intresseorganisasjoner anledning til å komme med innspill og eventuell ny informasjon som kan være av betydning for den videre verneprosessen. Vi oppfordrer derfor til å komme med innspill til høringen.

Innspill til verneforslaget sendes skriftlig til Statsforvalteren i Agder, Postboks 504, 4804 Arendal eller på e-post til sfagpost@statsforvalteren.no innen 23. februar 2024. Vi ber om at du merker innspillet ditt med vårt arkivsaksnummer 2023/5486.