Kurs og verktøy for å styrke kommunenes arbeid med menneskerettigheter

Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) er et offentlig organ opprettet av Stortinget og har som oppgave å fremme og beskytte menneskerettighetene i Norge. De har utarbeidet ressurser som del av sitt mandat om å rådgi offentlige organer om gjennomføringen av menneskerettighetene.

Publisert 15.03.2024

Kommunene har etter Grunnloven § 92 et selvstendig ansvar for å respektere og sikre menneskerettighetene. Kommunene spiller en avgjørende rolle for å sikre menneskerettighetene i praksis. Menneskerettighetene er relevante for kommunene på en rekke ulike områder, som barnevern, kommunalt ansattes ytringsfrihet, tvungen helsehjelp og funksjonshemmedes tjenestetilbud. Alt fra politiske vedtak som fattes i kommunestyret til barnevernets vurderinger i enkeltsaker kan berøre menneskerettighetene. Derfor er det viktig at kommunale ledere, folkevalgte og ansatte har god kjennskap til menneskerettighetene. For å bistå kommunene har NIM lansert de følgende ressursene:

Et nettkurs i menneskerettigheter for ansatte og folkevalgte i kommuner

NIMs kurs om kommuner og menneskerettigheter! - Norges institusjon for menneskerettigheter (nhri.no)

Formålet med kurset er å bidra til at flere kommuner jobber mer systematisk med menneskerettigheter. Kurset gir en innføring i hva menneskerettighetene er, hvorfor de er relevante for kommunene, og hvilke grep man kan ta lokalt for å sikre menneskerettighetene. Kurset har fire målgrupper: ansatte, ledere, folkevalgte og personer som driver kontrollarbeid. Kurset inneholder en rekke ulike praktiske eksempler fra kommunenes arbeidshverdag.

En veileder for utredning av menneskerettslige problemstillinger

Veileder for utredning av menneskerettslige problemstillinger - Norges institusjon for menneskerettigheter (nhri.no)

Veilederen er ment som en verktøykasse for alle som i ulike sammenhenger har behov for å utrede problemstillinger som har sider til menneskerettighetene, for eksempel som del av administrativ eller politisk saksbehandling.

En database som samler alle anbefalingene til Norge fra FN de siste årene

Archive for International recommendations - NIM (nhri.no)

Flere av anbefalingene er rettet mot kommunene.

En ny ressursside om kommuner og menneskerettigheter

Kommuner og menneskerettigheter - Norges institusjon for menneskerettigheter (nhri.no)

Siden samler en rekke veiledere, rapporter, kurs og andre ressurser innenfor ulike fagområder.

For at menneskerettighetene skal gjennomføres lokalt, er det viktig med forankring i kommunens ledelse. I det overnevnte kurset gir NIM en rekke råd om hvordan kommunene kan få en mer systematisk tilnærming til menneskerettighetene. Blant disse er å:

  • Ta menneskerettighetene inn i sentrale styringsdokumenter, som kommuneplanen, planstrategi, temaplaner og økonomiplan. På den måten blir menneskerettighetene en grunnleggende del av styringen av kommunen.
  • Vedta en erklæring i kommunestyret om å styrke gjennomføringen av menneskerettighetene i all politikkutforming og tjenesteyting. Dette kan for eksempel skje ved at kommunen blir en menneskerettighetsby.
  • Gi føringer om at ledere og ansatte gis opplæring i menneskerettighetene og hvordan de er relevante for deres arbeid. NIMs nettkurs er et godt sted å starte.
  • Sørge for at administrasjonen gjør menneskerettslige vurderinger når man gjør inngrep i rettigheter, både i behandlingen av enkeltsaker og som del av saksgrunnlaget i saker som behandles i kommunestyret.
  • Sørge for at menneskerettighetene inngår i kontrollarbeidet i kommunen