Økt beredskap for utbrudd av fugleinfluensa hos villfugl i Rogaland

Døde og syke fugler ved Storelva i Vadsø. Foto: Jan Harald Tomassen / Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Mattilsynet har bedt alle kommunene gjøre nødvendige forberedelser dersom det blir et tilsvarende utbrudd av fugleinfluensa i Rogaland som er i Finnmark.

Publisert 27.07.2023

Roller og ansvar Mattilsynet og Statsforvalter

Mattilsynet har det overordnede ansvaret for håndteringen av fugleinfluensa og iverksetter tiltak i de hardest rammede områdene. Mattilsynet støtter og veileder kommunene i et evt. arbeid med innsamling og destruksjon. Det er også de som skal ha informasjon om nye utbrudd/funn av mange døde fugler. Kontaktinformasjon til Mattilsynet er postmottak@mattilsynet.no eller telefon 22 40 00 00.

Statsforvalteren understøtter dette arbeidet, og har ansvar for samordning på regionalt nivå. Statsforvalteren har også fullmakt til å gi dispensasjoner fra regelverket for verneområder dersom det er nødvendig for fjerning av døde fugler.

Ansvar kommunene

Kommunene er lokal miljøvernmyndighet. Kommunene blir nå bedt av Mattilsynet om å forberede organisering av innsamling av døde fugler ved et utbrudd og hvordan fuglene kan sendes videre til destruering. Dette for å redusere konsekvensene av et evt. utbrudd.

Informasjon til befolkning og turister

For å hindre videre smitte under et utbrudd, er det viktig at befolkningen og turister begrenser ferdselen der det er mye villfugl og at en ikke tar på syke eller døde fugler. Svar til innbyggere om fugleinfluensa.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.