Skjøtselsarbeid for å ivareta naturverdiene i verneområdene

I juni starter vi opp med skjøtselsarbeid for å ta vare på det biologiske mangfoldet som finnes i verneområdene i Oslo og Viken.   

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 22.05.2020

Fylkesmannen i Oslo og Viken har ansatt fire sommerhjelpere som skal arbeide med skjøtsel i verneområdene. Et gunstig klima kombinert med variert berggrunn og jordsmonn gjør at det biologiske mangfoldet i Oslo og Viken er spesielt stort. Mange truede og sjeldne arter trives på øyene i indre Oslofjord, og vi jobber aktivt for å ta vare på de unike naturverdiene.

Den 22. mai er det FNs internasjonale dag for biologisk mangfold – en dag med fokus på ivaretagelse av artene som lever på kloden vår, og som har blitt markert siden år 2000. Klodens biologiske mangfold blir redusert i et høyt tempo, og spredning av fremmede arter er ansett som en av de viktigste årsakene både i Norge og globalt.

Fremmede arter som eksempelvis rynkerose, kanadagullris og gravbergknapp fortrenger de sjeldne og stedegne artene i verneområdene, og sommerhjelperne bruker mye tid på å bekjempe disse gjennom sesongen. Etter flere år med kontinuitet i skjøtselsarbeidet og mye oppfølging ser vi også gode resultater flere steder. Blant annet er forekomstene av rynkerose i Langåra naturreservat og kanadagullris i Viernbukta naturreservat redusert betraktelig gjennom de siste årene. 

Slått av slåttemark og slåttemyr, rydding av kratt og småfuru for å åpne opp og oppføring av gjerder og beiter er andre oppgaver som skal utføres i år.

Kontaktpersoner

Hva er en fremmed art?

En art som opptrer utenfor sitt naturlige utbredelsesområde, det vil si utenfor det området arten kan spre seg til naturlig uten hjelp av mennesker.