Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til graving i forurenset grunn - FMV5 - Fredrikstad Mekaniske Verksted

Høringsfrist:
19. april 2024

Glombo Utvikling 1 AS har søkt om tillatelse etter forurensningsloven til bygge- og gravearbeider i forbindelse med utvikling av FMV5-området på Fredrikstad Mekaniske Verksted i Fredrikstad kommune.

Publisert 20.03.2024

Sammendrag av søknad

Multiconsult Norge AS har på oppdrag fra Glombo Utvikling 1 AS gjennomført en miljøgeologisk grunnundersøkelse i forbindelse med planer om utbygging på Glombo på Fredrikstad Mekaniske Verksted (FMV) i Fredrikstad kommune. Glombo Utvikling 1 AS skal utvikle et større område, og denne søknaden omhandler delområde kalt FMV5 og ligger sør på FMV. Det er planlagt utbygging av boligbebyggelse, ny skole, barnehage og nærmiljøpark.

Bakgrunnen for den miljøgeologiske grunnundersøkelsen er mistanken om forurensing som følge av at FMV har hatt virksomhet på store deler av Glombo. FMV var et verksted og skipsverft på Kråkerøy ved Vesterelva i Fredrikstad. Verkstedet ble etablert i 1870, og leverte blant annet båter, motorer, lektere og flytekraner bygd på Værste, og var et av Norges største skipsverft. Det ble satt 51 prøvepunkter innenfor et areal på 34 582 m2, og det ble tatt ut to til fire prøver fra hvert prøvepunkt. Prøver fra ulike jordlag ble ikke blandet.

Det ble påvist konsentrasjoner over normverdi i 55 av 77 prøver. Det er påvist forurensning av metaller, olje, benzo(a)pyren, BTEX og PAH-16. Alle forurensede overskuddsmasser skal leveres til godkjent mottak dersom de graves opp i fyllingsområdet. Lettere forurensede masser i tilstandsklasse 2 i henhold til tilstandsklasser for forurenset grunn (TA-2553) kan gjenbrukes. Påtreffes andre typer masser enn beskrevet i tiltaksplanen, skal en miljøgeolog tilkalles for en nærmere vurdering av massene og det skal vurderes prøvetaking og kjemiske analyse.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 19. april 2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfovpost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Oslo og Viken, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2023/47441».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.