Nye statusrapporter for Hjerkinn skytefelt

Nye fagrapporter skal gi et godt grunnlag for å belyse konsekvenser i neste fase av verneplanprosessen. Fylkesmannen har brukt tid på å gjennomføre en bred og involverende prosess ved utarbeidelsen av rapporter for de to viktigste brukerinteressene, landbruk og reiseliv.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 23.02.2015

Det er få andre områder det foreligger så mye kunnskap om i forkant av en verneplanprosess, som for Hjerkinn skytefelt. Ved oppstart av verneplanarbeidet for tidligere Hjerkinn skytefelt i 2013, ble behov for å supplere kunnskapsgrunnlaget likevel vurdert. For noen temaer var det viktig å få på plass en oppdatert statusbeskrivelse.

Det er verneverdiene som skal danne grunnlag for et forslag om vern. Fylkesmannen skal imidlertid gjøre rede for og i størst mulig grad avklare forholdet til andre samfunnsinteresser i området.

Landbruk og reiseliv involvert
Særlig innen brukerinteressene landbruk og reiseliv har forholdene endret seg siden det ble skrevet fagrapporter til planprosessene som ble gjennomført i perioden 2001-2003.

Både landbruksinteressene og reiselivet på Dovrefjell har blitt involvert i arbeidet i langt større grad enn det som er vanlig for tilsvarende verneplanprosesser. Berørte reiselivsaktører fra Dombås til Oppdal har blitt invitert til møter om reiselivsrapporten, både i forkant og for å gi tilbakemeldinger til et siste utkast. Medlemmer i Jora beitelag, fjellstyrene, landbrukskontoret og faglagene ble invitert med på tilsvarende møte for å være med på å kvalitetssikre landbruksrapporten.

Det er Ivar Lorentzen ved Fylkesmannens egen landbruksavdeling som har skrevet landbruksrapporten. Marit Vorkinn i miljøvernavdelingen har utarbeidet rapporten for reiselivet.

Naturmiljø, kulturmiljø og landskap
Fylkesmannen har i tillegg bedt eksterne fagmiljøer om å sammenstille kunnskap og foreta nye verdivurderinger for naturmiljø, kulturmiljø og landskap. Norsk institutt for naturforskning (NINA) har sammenstilt ny og gammel kunnskap om naturtyper, flora og fugleliv. Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har gjort det samme for kulturminner. Miljøfaglig utredning har foretatt en landskapsevaluering med utgangspunkt i hvordan det tidligere skytefeltet vil framstå etter gjennomført restaurering.

Grunnlag for konsekvensvurderinger
Sammen med andre fagrapporter som allerede foreligger, som bl.a. Horisont Snøhetta (NINA, 2013), vil de nye statusrapportene utgjøre et viktig grunnlag for å belyse konsekvenser av et verneforslag.

I første omgang skal de nye rapportene presenteres og gjennomgås i møte med referansegruppa for verneplanprosessen 3. mars.

Rapportene finner du her.

NINA har lagt ut en egen nyhetsmelding om sin rapport. Den finner du her.

Kontaktpersoner