Innlandet skal være med å redde Oslofjorden

Foto av forsamling på møte
Foto: Sigrid Hårstad Pålsrud.

Livet i Oslofjorden er sterkt truet. Det er behov for et bredt samarbeid med flere fylker, også med Innlandet, dersom tilstanden skal bli bedre. Onsdag 12. april møttes Oslofjordrådet for å drøfte status på arbeidet med å redde fjorden.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 18.04.2023

Oslofjordrådet ble etablert høsten 2021 for å sikre oppfølging av tiltaksplanen for Oslofjorden. Oslofjordrådet består av representanter fra kommunene og fylkeskommunene rundt Oslofjorden, samt statsforvaltere og Oslofjorden Friluftsråd. I år har Norges bondelag, Norges fiskarlag, Innlandet fylkeskommune og Statsforvalteren i Innlandet blitt medlemmer av Oslofjordrådet.

Oslofjordrådet møttes på Krosser gård i Ås kommune og hovedtema for møtet var landbruk og avrenning til fjorden. Møtet ble ledet av klima- og miljøministeren Espen Barth Eide, hvor også Landbruks- og matministeren Sandra Borch deltok.

Bilde av mennesker på møte
Foto: Sigrid Hårstad Pålsrud.

Forurensing i Innlandet

44 av 46 kommuner i Innlandet ligger i nedbørsfeltet til Oslofjorden. Det vil si at forurensning, i hovedsak nitrogen, som slippes ut i Innlandet havner i fjorden. I møtet presenterte fylkesordfører Even Aleksander Hagen og Statsforvalteren i Innlandets miljø- og landbruksdirektør Haavard Elstrand,  Innlandets pågående og planlagte tiltak for oppfølging av tiltaksplanen. Det er spesielt behov for økt innsats innen avløp og avrenning fra jordbruksarealer, som er de to klart største utslippskildene til Oslofjorden. Som en del av oppfølgingsarbeidet vil det være behov for å forsterke samarbeidet mellom Innlandet fylkeskommune, Statsforvalteren i Innlandet, vannområdene og kommunene.

Regionale miljøkrav

Statsforvalteren i Oslo og Viken har utarbeidet forskrift om regionale miljøkrav til jordbruket for deler av Viken, som trådte i kraft januar 2023. På rådsmøtet var Eide tydelig på at for å bedre Oslofjorden må også Innlandet, Vestfold og Telemark få på plass denne typen tiltak for å redusere avrenning ut til fjorden. Borch fremholdt at oppfølgingen av regionale miljøprogram og -krav rundt Oslofjorden viser at bønder jobber godt og systematisk med miljøtiltak, og poengterte at vi må finne gode løsninger som sikrer både matproduksjon og miljø.

For snart ett år siden fikk alle kommunene i nedbørsfeltet til Oslofjorden beskjed om å forbedre seg på krav om nitrogenrensing. Flere kommuner rundt Oslofjorden har alt begynt arbeidet med modernisering av renseanlegg, og Eide ba de resterende om å ta ballen. På møtet avviste Eide at staten kommer til å dekke kostnadene i moderne renseanlegg over statsbudsjettet, da dette bryter med prinsippet om at forurenser betaler.

Foto av mennesker ute ved en låve.
Foto: Sigrid Hårstad Pålsrud.

Møtet ble avsluttet med en befaringsrunde på Krosser Gård av bonden Christian Tubaas Andersen, som har igangsatt flere tiltak for å redusere avrenning.