Reinen har behov for variert beite

Flytting av reinsdyr i Gåebrien sitje
Foto: Risten-Marja Inga.

Visste du at det ikke er noen forskjell på tam- og villrein, det er samme art. Men tamrein har direkte kontakt med oss mennesker minst et par ganger i året i forbindelse med merking og slakt. Ellers har de akkurat de samme behovene som en villrein.

Publisert 17.12.2021

Reinen finner maten sin ute i naturen året rundt, under alle forhold. En fellesnevner for alle reinbeitedistrikt er at sesongbeitene må «henge sammen». Det betyr at reinen må å ha mulighet til å trekke selv, eller bli flyttet av reineierne, mellom de ulike årstidsbeitene.

God tilgang på alle årstidsbeiter gjør reinbeitedistriktet fleksibel mot endringer i de naturgitte forholdene, som vær, vind og beiteforhold. Om tilgangen på beite blir begrenset øker sårbarheten knyttet til variasjoner i naturforholdene.

Et godt reinbeite må være mangfoldig og ha ulike kvaliteter;

  • Vårbeite, som gir tidlig beite med lite forstyrrelser i kalvingstiden
  • Sommerbeiter, med næringsrik plantevekst hele sesongen. Enten høyt til fjells eller i kystnære områder, hvor dyrene får mulighet for avkjøling som reduserer insektsplager
  • Høstbeiter, hvor brunsten kan foregå uforstyrret
  • Vinterbeiter, som gir gode beiteforhold uavhengig av snø- og værforhold

Reinens behov for de ulike beitene viser at den ikke kan ha et «fullverdig liv» bare på fjelltoppene. Samtidig bidrar vi mennesker, både direkte og indirekte, til å påvirke reinens beitebruk.

-Forskning slår fast at både vill- og tamrein skyr områder med mye menneskelig aktivitet. Rein kan vise tegn på unnvikelse hele 15 kilometer unna f.eks. større hyttefelt eller vindkraftverk, forteller seniorrådgiver Svein Bjørk i reindriftsavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Han sier det er simlene som i størst viser betydelig unnvikelse av inngrep. Simlene utgjør 70-80 % av livdyrflokken i reindrifta. Ungdyr og voksne bukker viser derimot noe større toleranse ovenfor inngrep, spesielt til enkelte tider av året.

Trenger areal

Det finnes ingen konkret beregning av tapt beite for reindrifta i Trøndelag, men indikatorene er mange. Det er lite villmark igjen:

  • 1220 km2 uberørt natur forsvant i Trøndelag fra 1988 – 2018, om du slår sammen kategori 1, 2 og 3. (Miljødirektoratet 2019). Kun i Nordland fylke forsvant det mer.
  • 65 til 75 prosent av kalvingslandet i Trøndelag ligger under 3 km fra bygninger og infrastruktur (SSB 2019).
  • Det er bygd 3000 fritidsboliger i innlandskommunene i Trøndelag siden 2010 (Trøndelag i Tall 2021).

Med bakgrunn i forskningsresultatene på området er det ingen ting som tilsier at disse områdene har en «fullgod funksjon» som reinbeite.

I mange tilfeller vil inngrep legge til rette for at vi mennesker lettere skal kunne benytte oss av naturen. Mange fritidsboliger i et område betyr økt trafikk til populære turmål både sommer- og vinterstid. For eksempel har Hermannsnasa (1035 moh.) over 1000 besøk i året bare fra Meråker-siden. Hermannsnasa er også et sentralt sommerbeite for Gasken Laante sijte.

Ett annet eksempel er de 20 000 bompasseringer opp til skiløpyene og hyttene på Henningvola i Steinkjer i fjor. Henningvola er en del av vinterbeitene til Skæhkere sijte.

-Dette er et par eksempler på gode tiltak for folkehelsen, og folk har jo behov for å ferdes i det fri. Men gjennom tidlig dialog og tidlig involvering kan man kanskje slike gode tiltak bli enda bedre – for reindrifta og folk som ferdes i naturen, sier reindriftsdirektør Siv Merethe Belbo.

Derfor må det tas høyde for flere faktorer når det planlegges inngrep, og da ikke bare det konkrete arealtapet som ofte er svært beskjedent. I verste fall kan tilsynelatende beskjedne inngrep gi store konsekvenser for reindriftas bruk av et område.

-Vi hos Statsforvalteren er det som kalles sektorinteresse på vegne av reindrifta, slik vi er på flere andre områder også. Det er f.eks. derfor vi på reindriftsavdeling bryr oss i plansaker der interessene til reindrifta blir berørt, avslutter Siv Merethe Belbo og Svein Bjørk.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.