Reindriftskonferansen 2023

Foto: Skjalg Ledang / Statsforvalteren i Trøndelag.

- Går du alene, ender du opp alene!
- De gode gamle dager finnes ikke mer. De tok slutt i 2019, senest. Ikke desto mindre – og nettopp derfor – med alt det vi har opplevd gjennom de siste tre årene, er det viktig at vi evner å lære.

-At vi ser fremover og dyrker dialogen mer enn noen gang før. I lys av diverse hendelser i nær fortid vet jeg at dette er vanskelig, men har vi noe valg? Går du alene, ender du opp alene, og du når antakelig ikke målene dine, var blant ordene assisterende statsforvalter Øystein Johannessen, som også er leder for Statsforvalterens interne Sørsamiske forum, brukte da han torsdag 8. juni åpnet reindriftskonferansen i Stjørdal.

 

Publisert 15.06.2023
 
 

Reindriftskonferansen, som arrangeres av Statsforvalteren i Trøndelag, har utviklet seg til en viktig møteplass, ikke bare for utøvere innen næringa, men også for representanter for offentlige etater og andre med interesse for utviklingen i ei tradisjonsrik næring. Konferansen, som strekker seg over to dager, favner vidt i tema samtidig som det også er en sosial møteplass for alle deltakere.

Temaene på første dag av konferansen spente fra beredskapsarbeid, forskning og utfordringer knyttet til CWD (skrantesjuke) via folkehelse og livsmestring i sørsamisk reindrift til omdømmebygging for næringa.
Naturlig nok orienterte direktør Siv Merethe G. Belbo og hennes stab i statsforvalterens reindriftsavdeling om dagsaktuelle saker i næringa.

Forsker Michael A. Tranulis fra NMBU snakket om forskning på rein med mindre genetisk sannsynlighet for å få CWD. Elisabeth Schei-Berg orienterte om Mattilsynets arbeid med beredskapsplaner for CWD. Og Asgrim Opdal fra Filefjell reinlag fulgte opp med å fortelle om reinlagets erfaringer og arbeid gjennom år etter at det ble oppdaget CWD på villrein i Nordfjella i 2016. Etter hendelsen med falsk positiv CWD-test i Byrkije sijte i høst, så er blitt et mye mer aktuelt tema igjen. 

Et helt annet, men sterkt engasjerende sto psykiatrisk sykepleier Hanne Svinsås Magga i SANKS for, da hun snakket om folkehelse og livsmestring i sørsamisk reindrift. Det faglige programmet ble avsluttet med at Anja Guttorm Graven fra House of Sapmi satte fokus på hvordan reindriftas omdømme kan styrkes.

Fredag 9. juni åpnet med orientering om revisjon av forvaltningsplan for rovvilt i region 6 ved leder i rovviltnemnda Kari Anita Furunes. Motorferdsel på barmark i verneområder var tema for Trond Flydal og John Ole Grøtte fra Miljødirektoratet. Videre orienterte Morten Floor og Ida Skarstad fra Landbruks- og matdepartementet om aktuelle saker. Widar Skogan fra Landbruksdirektoratet orienterte om tilskuddsordninger gjennom Reindriftens utviklingsfond (RUF).  

Tilgang på egnet areal er et viktig og utfordrende tema for reindriftsnæring både sør og nord i landet. Line Båserud fra Meteorologisk institutt gjestet konferansen for å foredra om betydningen klimaendringer har for reindrift. Svein Morten Eilertsen fra NIBIO satte i sitt innlegg fokus på konsekvenser og samlet belastning av ulike arealinngrep.

Om lag 90 deltakere fant veien til årets reindriftskonferanse i Stjørdal. Antallet vitner om at både utøvere i næringa og samfunnet generelt har fokus på betydningen av denne tradisjonsrike næringa som også er den viktigste kulturbæreren for den sørsamiske identiteten.
- Deltakelsen viser med tydelighet at det er behov for denne årlige møteplassen. Reindrift er ei næring som i møte med storsamfunnet må løse en rekke utfordringer. Det være seg tilgang på godt og riktig areal eller effektene som endringer i klimaet fører til, avslutter reindriftsdirektør Siv Merethe G. Belbo.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.