Satte ned vierstiklinger i tidligere skytefelt

25 000 vierstiklinger skal hjelpe den tidligere HFK-sletta et lite skritt på vei tilbake til naturen. Fylkesmann Kristin Hille Valla var i går med på en spesiell begivenhet på Hjerkinn, og snakket samtidig om naturrestaureringsprosjektets internasjonale betydning.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 05.09.2014

Forsvarsbygg og Fylkesmannen i lang tid har samarbeidet om å følge vi opp stortingsvedtaket fra 1999 om å legge ned Hjerkinn skytefelt, tilbakeføre det til naturlig tilstand og innlemme det i eksisterende verneområder. Vedtaket var et viktig avbøtende tiltak ved opprettelsen av Regionfelt Østlandet. Det omfattende tapet av naturverdier i det nye øvingsfeltet skulle kompenseres med å gjenvinne naturverdier på Dovrefjell.

Forsvarsbygg gjennomfører nå norgeshistoriens største naturrestaureringsprosjekt. Et restaureringsprosjekt av denne størrelse (nærmere 600 millioner kr.) og med formål vern, er unikt både nasjonalt og internasjonalt.

Internasjonalt er restaurering og vern av økosystemer satt høyt på dagsorden, gjennom nye strategiske mål under Konvensjonen om biologisk mangfold. Det helt unike ved Hjerkinn-prosjektet er at restaureringen foregår i et alpint landskap og at formålet om vern legger lista høyt.

Samtidig som Forsvarsbygg rydder, fikk Fylkesmannen i oppdrag å starte verneplanarbeidet i 2013.

Sammen er vi godt i gang med å ta vare på dette området for ettertida og utfylle de tidligere gjennomførte verneplanene for Dovrefjell og Rondane, avsluttet Kristin Hille Valla da hun satte ned vierstiklingene.

 

Vierstiklingene i veksthus i Arendal