«Statlig tjenesteleverandør»

Vi har ikke «kongelige hoffleverandører» i Norge. Men vi har virksomheter som er alene om å levere sin type tjenester til staten. To av dem finner vi i Engerdal. «Fylkesmannen i Innlandet», sier den blide stemmen i telefonen når du ringer. Men den samme stemmen kan også si «Fylkesmannen i Rogaland» eller «Fylkesmannen i Trøndelag» - og uten snev av dialekt. Her snakker de lavt og tråkker på myke såler – å unngå støy er en viktig del av jobben. Vi er på Statens Servicesenter i Engerdal.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 26.02.2019

Fylkesmannen sjøl, Knut Storberget, har fått lov til å «lytte på», og han er imponert over kunnskapen til de som tar telefonen på SSiE – på vegne av 10.000 statlige ansatte. Han står sammen med Siw Elise F. Karlsen, som sammen med sine kolleger tar telefoner på løpende bånd, lytter, spør, forklarer og sender den som ringer, videre langs en telefonlinje. Seksjonssjef Frank Willy Lie Bråten forteller om dette spesielle sentralbordet, som har vokst til nesten det tredobbelte i antall arbeidsplasser siden starten for 13 år siden. Her har det blitt en stabil arbeidsplass med flinke folk og lange søkerlister.

Kan få flere kunder og vokse videre

Statlige arbeidsplasser i Engerdal er kanskje ingen selvfølge, men denne arbeidsplassen har ambisjoner om å vokse videre. Her har de et dokumentert servicenivå å slå i bordet med både når det gjelder oppetid, responstid på hver enkelt samtale og kundetilfredshet. Flere statlige etater bør bli kunder, mener seksjonssjefen. -Gjerne flere statlige arbeidsplasser til Engerdal, sier fylkesmannen og deler ut konfekt til de som jobber på SSiE som takk for jobben de gjør. For nå er alle fylkesmannsembeter kunder, og de utgjør mer enn 60 prosent av trafikken.

Fjellheimen leirskole, også for 80-åringer!

Også på et annet område er Engerdal leverandør av tjenester til hele Norge. Fjellheimen Leirskole er landets eneste leirskole for psykisk utviklingshemmede. Den er kommunalt eid og drevet, men er delfinansiert over statsbudsjettet. Rektor Anne Lønne på leirskolen forteller med stolthet og entusiasme om dette stedet der de lever med og for en av de svakeste gruppene i samfunnene – altså psykisk utviklingshemmede. Dette er landets eneste leirskole som driver for akkurat denne gruppa og ikke med noe annet. Og selv om det heter «leirskole» er de som kommer der i en høyst utvidet skolealder – eldstemann har vært 83!

Samfunnet i endring – leirskole i endring

Her er elever som kommer tilbake år etter år, og her er ansatte som har jobbet i 30 år. Begge deler tas som et kvalitetstegn. -Likevel har vi utfordring med å få nok deltagere. Utviklingen i samfunnet tilsier mer plass og mer komfort for de om er her, og kommunene kan ha så mange forståelige grunner til ikke å bruke oss; økonomi og arbeidstidsordninger for sine ansatte, sier Anne Lønne – som nå vil budsjettere med 850 gjestedøgn i året.

-Mottoet vårt er friluftsliv for alle! Vi har aktiviteter fra klokka 11 til 16 hver ukedag, og det gjør noe med de som er her. Enkelte av elevene sier de har like mye aktivitet på ei uke her som på et halvår hjemme; de spiser mer, de sover bedre og de blir sett på en annen måte enn i hverdagen! Dette er en viktig del av deres sosiale liv – de ringer hverandre og holder kontakt og gleder seg til neste gang de skal møtes, sier Anne.

–Og siden jeg har dere her, sier hun: -..vil jeg gjerne formidle at vi i større grad kunne brukes av skoleklasser som kanskje har én eneste funksjonshemmet, og som ikke kan være med på en vanlig leirskole. Hit kan denne elven komme sammen med hele klassen sin! Det er ikke alle som vet at det går an.

UNG I ENGERDAL

SAGT I ENGERDAL

85 prosent av arealet i Engerdal er statsallmenning, og Statskog-kontakt og fjellstyrearbeid er viktig i kommunen.

«Det er viktigere å sitte i fjellstyret enn i formannskapet har jeg hørt», kommenterer fylkesmann Knut Storberget.