Ønsker mer grønnsaksdyrking

Jonas Ringqvist fra Bossgården i Sverige kommer og holder kurs om småskala grønnsaksdyrking i Trondheim. Kurset er et samarbeid med flere landbruksorganisasjoner, blant andre Lanbrukets Økoløft.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 15.02.2019

Alle kursene ble raskt fullbooket, så det er tydelig at det er ønske om mer kunnskap om grønnsaksdyrking hos norske gårdbrukere og gartnere. Det er også et ønske om at flere starter med dyrking av grønnsaker i Trøndelag.

- Det er positivt at det er mange som ønsker å lære mer om dette, sier landbruksdirektør Tore Bjørkli hos Fylkesmannen i Trøndelag.


Direkte omsetningskanaler som andelslandbruk og REKO-ringer er i vinden, og markedshager (eller marked gardening på engelsk) er en modell for bærekraftig, intensiv grønnsaksproduksjon hvor økonomi og kort verdikjede står i fokus. Det er dette Jonas Ringqvist har fokus på i kursene som arrangeres i Bergen, Aurland og Trondheim.
I i Trondheim holdes kurset på Voll gård, i Bergen holdes kurset på Lystgården på Landås og i Aurland kommer kurset til å holdes på Sogn jord- og hagebruksskule.


- Norske forbrukere ønsker mer norskproduserte, økologiske grønnsaker, så vi håper denne grønnsakskursturnéen bidrar til at flere starter med økologisk grønnsaksproduksjon. Vi er opptatt av at økt etterspørsel etter økologiske landbruksvarer som egner seg til å produsere i Norge i størst mulig grad dekkes opp av norsk landbruk, og ikke av import, sier Markus Brun Hustad, prosjektleder for samarbeidsprosjektet Landbrukets Økoløft.


Jonas Ringqvist har holdt foredrag og kurs i to omganger i Oslo høsten 2018, og begge gangene var både kurs og foredrag fullbooket. Jonas omsetter grønnsakene sine via en variant av andelslandbruksmodellen med abonnementskasser, en lokal REKO-ring og gårdsutsalg. Målet er en bærekraftig drift hvor økonomien gjør det mulig å leve fullt og helt av gården. Direkte omsetningskanaler gir god motivasjon siden de gjør at bonden møter forbrukerne og kan ha en tettere dialog om produktene.


Kursrekken er et samarbeid mellom Landbrukets Økoløft, andelslandbruksprosjektet i Økologisk Norge, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Bondens Marked. Kurset i Trondheim arrangeres sammen med Fylkesmannen i Trøndelag.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.