Utvikling av samarbeidsregioner på landbruk

Fylkesmannens landbruksavdeling besøker regionrådene i Trøndelag for å promotere betydning av kommunesamarbeid innenfor landbruket

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 02.11.2018

Fra 1. januar 2019 etableres ett nytt regionråd i Trøndelag, Midt- Trøndersk regionråd med 12 kommuner. Regionrådet skal gjennom samhandling være en aktiv pådriver og bidra til positiv utvikling i den midtre delen av Trøndelag. Regionrådet skal arbeide strategisk med samfunnsutvikling i regionen.

 Tilsvarende regionråd er etablert for Orkdalsregionen, Trøndelag Sør, Fosen og Namdalsregionen. Fylkesmannen besøker alle regionrådene for å presisere at jord- og skogbruk er et konkret og viktig utviklingsområde å ta tak i for regionene.

Samarbeid innenfor samarbeidsregionene gjør det mulig for kommunene å være en aktiv tilrettelegger for utvikling av landbruket. Det legger grunnlaget for kommunene som utviklingsarena.

Trøndelag er i endring

Trøndelag er i endring med ny Fylkesmann og ny fylkeskommune fra 1/1-2018. Vi går fra 48 til 37 kommuner fra 2020, det er endringer i kommunesamarbeid og regionråd, og det er store samarbeidsbehov mellom kommunene.

Med sammenslåing av til det nye Trøndelagsfylket er det store forventninger til å få til noe mer. Ikke minst i forhold til landbrukets bidrag til det grønne skiftet og utvikling av bioøkonomien. Dette kan vi ikke lykkes med uten at kommunene i Trøndelag er en aktiv driver innenfor jord- og skogbruk.

Innenfor skogbruket i Trøndelag er det gjennom mange år bygd opp samarbeid mellom kommunene gjennom skognettverk. Samarbeidet gir kommunene mulighet til å være en driver og tilrettelegger i utviklingsarbeidet.  Vi oppnår økt aktivitet og utvikling mellom regional- og kommunal forvaltning og næring.

 Effektiv bruk av virkemidlene

Trøndelag er et stort fylke med mange kommuner. Mulighetene og utfordringene for å drive landbruksproduksjon er svært forskjellige i Trøndelag og kontrastene er store.

 Utvikling av samarbeidsregioner i Trøndelag kan være et godt verktøy for å tilpasse virkemiddelbruken til de muligheter og utfordringer regionene har på landbruksområdet.

 Fra 2020 overføres forvalteransvaret for skogsvegmidlene fra Fylkesmannen til kommunene. 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.