Fagdag: Økologisk hvete fra jord til bord

En unik samling av vårhvetesorter testes under økologisk dyrking i Trøndelag. Målet er å finne sorter som egner seg under trønderske vekstforhold og som gir mel med ønsket kvalitet til håndverksbaking. Mandag 30. juli inviteres alle interesserte forbrukere og produsenter til en fagdag der vi får høre om dyrkingsegenskapene og bakeegenskapene til de ulike sortene. Fagdagen foregår både på Steinkjer (kl 10.00 – 13.00) og på Skjetlein (kl 16.00 – 20.30).

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 13.07.2018

Vi skal se på kornplantene i felt, men også få med oss fjorårets avlings- og kvalitetsresultater, inkludert prøvebaking. Kan vi smake forskjell på sorter og ut fra dyrkingssted?  Gjennom langvarig målrettet norsk planteforedling oppfyller kommersielle hvetesorter de kvalitetsegenskapene industribakeriene etterspør. Økende interesse for håndverksbaking og økologiske matvarer gjør at andre egenskaper som smak, ernæringsverdi og tradisjoner blir foretrukket framfor avlingsmengde og høyt gluteninnhold. Av den grunn har eldre sortsmateriale av hvete fått en ny interesse i Norge.

I 2017 ble 25 ulike sorter og foredlingslinjer av vårhvete testet på to gårder i Nord-Trøndelag. Forsøkene viste at den eldre sorten Møystad som brukes av håndverkbakerne kunne gi avling på linje med markedsorten Mirakel, i snitt 350 kg per daa. Sortene Fram II og Dala Landhvete som også brukes av håndverksbakere gav betydelig lavere avlinger.

I år skal alle de 25 sortene i tillegg testes i Melhus. Den 30. juli 2018 arrangeres en markvanding for å se på forsøkene, både Steinkjer (kl 10.00 – 13.00) og på Skjetlein (kl 16.00 – 20.30), inkludert et faglig program på Skjetlein med hovedvekt på smak og kvalitetsvurderinger. Resultater fra baketester, med mel fra de ulike sortene som ble dyrket i 2017, blir lagt fram.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.