Omsorgstenester

Oppdatert 08.04.2024

Kommunen har ansvar for tenestetilbodet til alle menneske med behov for pleie- og omsorgstenester, uavhengig av alder eller diagnose. Omsorgstenester skal organiserast slik at den enkelte så lenge som råd kan leve og bu sjølvstendig og ha eit aktivt og meiningsfullt liv i fellesskap med andre. Tenestene skal utformast i samråd med brukaren. Statsforvaltaren fører tilsyn og kontroll med dei kommunale tenestene. 

Fleire typar omsorgshjelp

Hjelp til den enkelte kan bli gitt som råd og rettleiing, heimehjelp, heimesjukepleie, personleg assistanse eller anna praktisk hjelp, støttekontaktar, og avlasting eller løn til personar med særleg tyngjande omsorgsarbeid.

Omsorgsbustad er ikkje omsorgshjelp

Tildeling av omsorgsbustad er ikkje heimla i helse- og omsorgslova, og er altså i utgangspunktet ein ordinær utleigebustad. Kommunen yter teneste og hjelp til den som ikkje klarer seg sjølv i ein slik bustad, på same måte som i vanlege heimar.

Du kan klage på omsorgshjelp

Du kan klage dersom du meiner at du ikkje får dei omsorgstenestene du har krav på, eller dersom du er usamd i korleis kommunens vurderer behovet ditt. For at den som har gjort vedtaket du er usamd i, skal få høve til å endre standpunkt, skal du sende klagen din til kommunen. Dersom klagen ikkje når fram, blir klagen automatisk send vidare til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd. 

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 21.07.2022

Nettverk for Aldersvenleg Rogaland

Etter initiativ frå kommunane Suldal, Tysvær og Randaberg er det oppretta eit nettverk med tema aldersvenleg samfunn. Det er kalla Aldersvenleg Rogaland.


Publisert 10.02.2022

Demenskart

Aldring og helse, et Nasjonalt senter som jobber spesielt med aldresrelaterte tilstander og sykdommer, har utarbeidet «Demenskart». Dette kartet viser prognoser for hvor mange i hver kommune som har – og som vil utvikle demens i årene framover.


Publisert 25.02.2021

Tiltakspakke sårbare eldre - aktivitetstiltak for å motverke einsemd og aktivitetstiltak og besøksvert

Mange eldre vart hardt ramma av koronapandemien. Tiltak som vart sett i verk for å hindre smitte førte til at mange var einsame.


Publisert 23.02.2021

Kompetanseløft 2025- regjeringens plan for å styrke den kommunale helse- og omsorgstjenesten

Kompetanseløft 2025 etterfølger Kompetanseløft 2020 og ble først presentert i forbindelse med Prop. 1 S for 2021. Det er regjeringens plan for rekruttering, kompetanse og fagutvikling i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og den fylkeskommunale tannhelsetjenesten. Målet med Kompetanseløft 2025 er å bidra til en faglig sterk tjeneste, og til å sikre den kommunale helse- og omsorgstjenesten og den fylkeskommunale tannhelsetjenesten har tilstrekkelig og kompetent bemanning.


Publisert 23.11.2020

Bedre brannsikkerhet hos risikoutsatte grupper

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har over noen år, og som en oppfølging av NOU 2012:4 Trygg hjemme, samarbeidet med Helsedirektoratet om å veilede kommunene i hvordan de kan jobbe for å bedre brannsikkerheten hos sårbare grupper.


Publisert 08.10.2020

Leve heile livet må inn i planverket

Reforma legg opp til at kommunane set Leve heile livet på dagsorden, analyserer eigne utfordringar og utformar løysingar i planverket. 


Publisert 29.04.2020

Viktig at kommunene ivaretar behovene til personer med utviklingshemming

Kommunene har ikke anledning til å innføre generelle besøksforbud og lignende i hjemmene til personer med utviklingshemming.


Publisert 24.04.2020

Forsvarlig drift i helsevirksomheter med en-til-en kontakt

I ny veileder gir Helsedirektoratet råd om hvordan virksomheter kan ivareta smittevernet og forebygge tilfeldig eksponering og spredning av Covid-19.


Publisert 27.03.2020

Prioritering av helsehjelp i Norge under covid-19 pandemien

Helsedirektoratet har kommet med råd til helse- og omsorgstjenesten, slik at alle sykehus og kommuner skal likebehandle pasienter i Norge i den situasjonen vi nå befinner oss i.


Publisert 14.06.2019

Plikta til å varsle om alvorlege hendingar vert utvida 1. juli 2019

Stortinget har vedteke å utvide den gjeldande varselordninga ved alvorlege hendingar, slik at også kommunar og private som yter helse- og omsorgstenester får plikt til å varsle Statens helsetilsyn.