Ikke uforsvarlig behandling ved sykehjem i Larvik

Helse- og omsorgstjenestene som ble gitt til pasienten ved Furuheim sykehjem i Larvik var ikke uforsvarlig, men kommunens styring og ledelse var mangelfull. Det er konklusjonen i tilsynssaken til Statsforvalteren i Vestfold og Telemark etter NRK Brennpunkts dokumentar om eldreomsorg.

Publisert 16.06.2023

Kommunen sørget ikke for god nok kompetanse hos ansatte om pasient- og brukerrettighetsloven, ifølge tilsynsrapporten.

- Det ble ikke gjort nødvendige vurderinger ved motstand mot helsehjelp, og det er funnet brudd på kravene til journalføring, sier fylkeslege Sigmund Skei.

NRK Brennpunkts dokumentarserie «Omsorg bak lukkede dører»
NRK Brennpunkt sendte i januar 2023 dokumentarserien «Omsorg bak lukkede dører», som handler om eldreomsorgen i Norge. Ved Furuheim sykehjem i Larvik ble et pasientrom filmet med skjult kamera. Deler av filmingen ble vist i dokumentaren.

Verken Larvik kommune eller Statsforvalteren har sett annet enn den delen av opptaket som ble vist i NRK Brennpunkt. Vi er heller ikke kjent med hvilke dager opptakene ble gjort. Vi har fått opplyst at opptakene ble tatt i perioden 15. mai til 30. juni 2022.

Statsforvalteren varslet Larvik kommune om tilsynssak 31. januar 2023. Tilsynssaken startet etter forespørsel fra Larvik kommune, ved kommunaldirektør. Vi har ikke mottatt klager fra pasienten selv eller pasientens pårørende.

I tilsynssaken har vi vurdert helsehjelpen til pasienten som ble filmet på Furuheim sykehjem. Vi har sett på helsehjelpen, som ble gitt over en periode på to og en halv måned. Vi har blant annet sett på styringsdokumenter, tiltaksplaner, medisinering og ernæring. Pasientens pårørende har uttalt seg. Vi har innhentet komplett pasientjournal for perioden 15. april til 15. juli 2022.

Ikke generell bekymring
Statsforvalteren har ikke en generell bekymring for omsorgen ved sykehjemmet eller i kommunen etter tilsynsgjennomgangen.

- Når det gjøres en full gjennomgang av et pasientforløp over måneder, vil vi ofte finne avvik og forbedringsområder. Det har vi også gjort her. Vi vil følge opp disse punktene videre med kommunen, sier fylkeslege Sigmund Skei.

Sladdet versjon av avgjørelsen
Etter en vurdering av offentlighetsloven, finner vi grunnlag for å gi ut en sladdet versjon av avgjørelsen. Pasientens ansikt ble i tv-programmet sladdet. Statsforvalterens vurdering er at pasientens identitet likevel ble kjent for mange som kjente pasienten, men som ikke har rett til informasjon om pasientens helsesituasjon. Store deler av avgjørelsen er derfor sladdet. 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.