Har klaget på dispensasjon som innebærer bekkelukking i Sarpsborg

Vi har påklaget et dispensasjonsvedtak som innebærer bekkelukking. Vi ber kommunen oppheve vedtaket og vurdere alternative løsninger i området.

Publisert 26.11.2023

Det ble søkt om dispensasjon for etablering av parkeringsplass og plassering av servicebygg tilknyttet Kjerringåsen alpinsenter i Sarpsborg kommune. Området er avsatt til landbruks-, natur- og friluftsformål i kommuneplanens arealdel.

Tiltaket innebærer blant annet at en bekk lukkes og at et areal med dyrkbar jord opparbeides til parkering. Denne delen av tiltaket ble gjennomført i 2018, uten søknad og tillatelse.

Statsforvalteren i Oslo og Viken frarådet i sin høringsuttalelse å innvilge dispensasjonen. Det gjør også Viken fylkeskommune. Kommunen ga likevel dispensasjon 26. oktober 2023. Dette vedtaket er nå påklaget.

Allerede utført tiltak

En søknad i ettertid, for et tiltak som i sin tid ble utført ulovlig, skal i utgangspunktet behandles som om tiltaket ennå ikke er gjennomført. Dette innebærer at tiltakshaver verken skal «straffes», ved at søknaden undergis en særlig streng behandling, eller at tiltaket lettere skal godkjennes som følge av at det allerede er utført.

Bekkelukking i strid med føringer

Bekker skal i størst mulig grad være åpne. Dette blant annet fordi de bidrar til å skape variasjon i landskapet, og utgjør viktige leveområder for mange planter og dyr. Åpne bekker leverer også økosystemtjenester, som å rense vann, redusere flomfare og beskytte mot klimaendringer.

Det fremgår som retningslinje i Regional plan for vannforvaltning i Innlandet og Viken at elver og bekker som hovedregel ikke skal lukkes og skal bevares så nært opptil sin naturlige form som mulig. Statlige planretningslinjer for klima- og energiplanlegging og klimatilpasning gir føringer om at naturbaserte løsninger skal være utgangspunktet for håndtering av flom og overvann.

Vi viste i vår uttalelse også til vannforskriften § 4 og til Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med aktivt friluftsliv. Tiltaksplanen presiserer viktigheten av gode, flersjiktede kantsoner. Vi anbefalte i vår uttalelse at det ble sett på andre løsninger for parkeringsplassen, slik at bekken ikke må legges i rør.

Vi mener det er mangler ved kommunens beslutning, blant annet om flomfare, alternative løsninger og virkning av tiltaket. Vi har i vår uttalelse og klage også påpekt at etablering av parkeringsplass på dyrkbar jord kommer i konflikt med jordvernføringene.

Du kan lese hele klagen her.

Det har i senere tid vært fokus på å gjenåpne tidligere lukkede bekker, av hensyn til natur, vannmiljø og klimatilpasning. Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging og retningslinjer i den regionale vannforvaltningsplanen omtaler gjenåpning og restaurering av lukkede vassdrag. Vi er også inne i FNs tiår for restaurering av økosystemer og viser til FNs bærekraftsmål om restaurering av vannrelaterte økosystemer. Nye bekkelukkinger vil derfor være et skritt i feil retning og må i størst mulig grad unngås.

Klagebehandling

Om kommunen ikke tar klagen til følge vil saken bli oversendt en settestatsforvalter for endelig avgjørelse.