Trekker klager til midlertidig bruksendring av hytter

Vi trekker klager i enkelte dispensasjonssaker som gjelder bruksendring av fritidsbolig til helårsbolig. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 20.03.2023

Bakgrunnen for dette er avgjørelser fra settestatsforvalter, der midlertidig dispensasjon på inntil fem år tillegges avgjørende vekt i vurderingen av om nasjonale og regionale interesser blir vesentlig tilsidesatt.

Det siste året har vi fått mange dispensasjonssaker på høring som gjelder bruksendring av fritidsbolig til helårsbolig. Slike saker kan berøre nasjonale og regionale interesser innenfor våre ansvarsområder. Dette informerte vi om i høst, i et veiledningsbrev til kommunene.

Som statlig berørt fagmyndighet har vi klaget på enkelte dispensasjonsvedtak om bruksendring vi vurderte var i vesentlig konflikt med nasjonale og regionale interesser vi er satt til å ivareta.

Trekker flere klager

Med bakgrunn i blant annet avgjørelser fra settestatsforvalter som klagemyndighet, har vi kommet til at det i enkelte saker er hensiktsmessig å skille mellom vedtak om varig eller langvarig dispensasjon, og vedtak om midlertidig dispensasjon med en tidsavgrensning på inntil fem år. Vi har lagt ut to klageavgjørelser, som eksempel på dette. Den midlertidige dispensasjonen ble opprettholdt etter klagebehandling, mens den langvarige dispensasjonen ble omgjort til avslag.

Etterprøving av kommunale vedtak som klagesaksbehandlingen innebærer, er svært viktig av hensyn til rettssikkerhet og offentlig forvaltningspraksis. Blant annet med bakgrunn i likebehandling medfører avgjørelsene at vi har valgt å trekke våre klager i de sakene som har likhetstrekk med de som settestatsforvalter har avgjort. Dette gjelder 16 klager fordelt på kommunene Gol, Hemsedal, Hol og Nesbyen.

Vi understreker likevel at en utstrakt dispensasjonspraksis må unngås, og vi oppfordrer kommunene til å avklare befolkningsvekst gjennom boligutbygging og eventuell bruksendring av fritidsboliger i deres langsiktige arealplaner.

Vi gjør også oppmerksom på at hver dispensasjonssak skal behandles hver for seg, og at det fremdeles kan være forhold i en konkret sak som potensielt kan være i konflikt med interesser vi skal ivareta. Derfor skal vi fremdeles få disse dispensasjonssakene på høring, også de midlertidige under fem år.