Driveplikt er krevende å følge opp for kommunene

Bilde som viser grønt gress, blå himmel
Flere kommuner melder om at drivepliktsaker er arbeidskrevende, konfliktfylte og tidkrevende å følge opp. Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

I mars gjennomførte Statsforvalteren i Oslo og Viken en temabasert kartlegging om kommunenes oppfølging av driveplikta. 

Publisert 15.12.2023

En ny undersøkelse fra Riksrevisjonen viser at myndighetene ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til at alvorlige kriser kan påvirke matsikkerheten. Undersøkelsen viser at store jordbruksarealer av god kvalitet ikke er i drift.  

 En av anbefalingene til Riksrevisjonen er blant annet at Landbruks- og matdepartementet forsterker oppfølgingen av at driveplikten håndheves, spesielt for drivverdige jordbruksareal av god kvalitet. I Hurdalsplattformen står det blant annet at regjeringen vil håndheve driveplikta.   

 I mars 2023 gjennomførte Statsforvalteren i Oslo og Viken en temabasert kartlegging om kommunenes oppfølging av driveplikta.   

Kommunene har god oversikt 

Undersøkelsen viser at kommunene har god oversikt over arealer i egen kommune som potensielt kan være ute av drift. Kommunen har også god oversikt over arealer i egen kommune hvor det ikke er søkt produksjonstilskudd. Det kommer frem av undersøkelsen at kommunen bruker mange ulike kilder for å skaffe seg informasjon om arealer som kan være ute av drift.   

Krevende å følge opp 

På spørsmål om brudd på driveplikten alltid følges opp av kommunen, svarer ca. 40 % av kommunene nei. Flere kommuner svarer at drivepliktsakene er arbeidskrevende, konfliktfylte, tidkrevende og at det er mangel på ressurser i kommunen. De melder også tilbake at driveplikt på små arealer ikke blir prioritert.   
 
På spørsmål om kravet om at jordleieavtaler skal sendes kommunen, svarer 85 % av kommunene at dette ikke blir gjort. Kommunene melder også om at kravet om leieavtale på minst 10 år, er problematisk å overholde.   

Hva skjer videre 

I undersøkelsen meldte kommunene om behov for rutiner for oppfølging av driveplikt. De meldte også om behov for brevmaler.  

Den 9. november arrangerte Statsforvalteren i Oslo og Viken digital møteplass hvor vi presenterte utkast til brevmaler for oppfølging av driveplikten. Vi tar sikte på å publisere brevmalene på vår nettside i mars 2024. Vi håper at brevmalene vil føre til en enklere oppfølging av driveplikten for kommunene, da ved å få god dokumentasjon ovenfor foretaket.