Influensavaksine - helsepersonell og barn i risikogruppene

Utover risikogruppene anbefales influensavaksine også til helsepersonell og andre ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har nær kontakt med pasienter.

Publisert 17.10.2023

En viktig målgruppe for influensavaksinasjonsprogrammet er også helsepersonell og andre ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har pasientkontakt. Dette er for å beskytte både pasienter og ansatte mot influensainfeksjon. Kommuner, helseforetak og andre arbeidsgivere til yrkesgrupper med nær kontakt med pasienter har plikt til å informere om og tilby gratis influensavaksine til sine arbeidstakere.

For influensavaksinen var vaksinasjonsdekningen forrige sesong noe lavere enn tidligere sesonger, særlig blant helsepersonell og yngre voksne med risikofaktorer for alvorlig influensa. Vi har en nasjonal målsetning om å nå 75% dekning blant helsepersonell, og var dessverre langt unna målet i 2022/2023 sesongen.

Vi oppfordrer til at det legges til rette for at det er enkelt for arbeidstaker å få tatt vaksinen. For eksempel bør det være mulig å ta vaksinen i arbeidstiden, og det bør være flere mulige tidspunkter for vaksinasjon slik at alle får muligheten til å ta den. Det bør også være et tilgjengelig tilbud gjennom hele influensasesongen slik at nye arbeidstakere, og eventuelle etternølere, også får muligheten til å ta vaksinen.

Arbeidsgivere skal dekke alle kostnader til influensavaksine for arbeidstakere i målgruppene.

Øke vaksinasjonsdekningen for barn i risikogruppene

Vaksinasjonsdekningen mot influensa for barn i risikogruppene var svært lav forrige sesong (under 10%). Nasjonale helsemyndigheter ber om at det gjøres en innsats både lokalt og nasjonalt for å øke vaksinasjonsdekningen for denne gruppen. Kommunene oppfordres til å bruke de mulighetene de har for å spre informasjon til foreldre med barn i risikogruppene gjennom for eksempel helsestasjon- og skolehelsetjenesten. FHI har i år laget et eget skriv om influensavaksine til barn, som kan deles ut til foreldre ved konsultasjon på helsestasjon eller via ranselpost/skolemelding fra skolehelsetjenesten.