2614 flyktninger bosatt i Innlandet i år

Illustrasjons bilde på flyktninger
Illustrasjonsbilde flyktninger Foto: Pixabay / Pixabay.

I fjor ble det bosatt 2450 flyktninger. Til sammen har Innlandet nå bosatt like mange som det bor i Tynset kommune. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet ba kommunene i Innlandet om å bosette 3015 flyktninger i 2023. Kommunene vedtok å bosette 2960 og nå er altså 2614 bosatt.

Publisert 05.12.2023

Kommunene i Innlandet har blitt bedt om å bosette ytterligere 2900 flyktninger i 2024.

Det er for tiden 17 operative mottak i Innlandet, fordelt på 13 kommuner, med totalt 2925 plasser. Fire av disse er akuttinnkvarteringer med 965 plasser. Ti av mottakene er ordinære mottak med 1900 plasser. To mottak er  tilrettelagte mottak med 35 plasser og det er ett mottak for enslige mindreårige med 25 plasser.

Ca 60 % av alle flyktninger som kommer til Norden kommer til Norge

Siden februar 2022, har 67.529 personer søkt om kollektiv beskyttelse i Norge. Av alle flyktninger som kommer til Norden, kommer ca. 60 % til Norge nå. Ankomstene hit økte fra slutten av sommeren og var på et tidspunkt over 1300 per uke. Statsforvalteren har som følge av de økte ankomstene gjennomført en kartlegging og igangsatt jevnlig rapportering fra kommunene på blant annet bolig- og tjenestekapasitet.

Kommunene rapporterer om at deres største utfordring hovedsakelig er boligkapasiteten. Sentrumsnære boliger er allerede benyttet, og det er generelt lite tilgjengelige boliger. Konsekvenser av bosetting utenfor sentrum gir utfordringer med transport til språkopplæring, arbeids-/praksisplass, skole/barnehage og andre kommunale tjenestetilbud som ofte er lokalisert sentrumsnært.

Statsforvalterens rolle og oppdrag

Statsforvalteren bistår kommunene ved problemstillinger og behov for veiledning knyttet til mottak og bosetting av flyktninger.

Vi har samarbeidsmøter med blant annet Utlendingsdirektoratet, NAV og Innlandet fylkeskommune. Saker som blir diskutert i disse møtene er kunnskapsgrunnlaget fra våre kartlegginger når det gjelder anmodningstall knyttet til bosetting og etablering av mottak.

Oppdrag

Justis- og beredskapsdepartementet, Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Kommunal og distriktsdepartementet har gitt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i oppdrag å kartlegge midlertidige innkvarteringssteder og boligmasse som kan benyttes ved en eventuell masseankomst av flyktninger. DSB har sendt oppdrag til statsforvalterne om å gjennomføre kartlegginger i sine fylker i samråd med kommunene.

Statsforvalteren har gjennom denne kartleggingen bedt alle kommuner i Innlandet rapportere om hvilken teoretisk kapasitet de har innenfor eiendom og boligmasse. Kommunene har i sine svar gitt oss et godt grunnlag for analyse av kapasitet i fylket. 

Vi har analysert og vurdert innrapportert data etter et utvalgt kriteriesett og videreformidlet dette til DSB for å besvare oppdraget fra departementene. 

Det er også andre gevinster ved å gjennomføre denne type kartlegging, kunnskapsgrunnlaget kan være nyttig i andre beredskapssituasjoner der det er behov for å midlertidig innkvartere et større antall mennesker.