H.K.H Kronprinsen vil delta på naturvernjubileum på Dovrefjell

Portrettbilde av Kronprins Haakon
Kronprins Haakon Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff. / Det Kongelige Slott.

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon kommer til Dovrefjell for å feire Fokstumyra naturreservat og 100 år med naturvern i Norge. Miljødirektoratet og Statsforvalteren i Innlandet inviterer alle til feiringen den 18. august kl. 10.30.

Publisert 23.06.2023

I 1923 ble Fokstumyra fredet som det første større naturområdet i landet, og dette regnes som starten på naturvernet i Norge. Statsforvalteren i Innlandet og Miljødirektoratet inviterer til et åpent jubileumsarrangement på Fokstumyra. Både Kronprinsen og publikum vil få muligheten til å oppleve naturreservatet og lære mer om naturvern og om Fokstumyra, som er et internasjonalt viktig våtmarksområde med rikt fugleliv.

Barnas fotoutstilling, mat og musikk

Det er Statsforvalteren i Innlandet som forvalter reservatet og arrangerer feiringen, som finner sted på Fokstugu fjellstue. Vi vil spandere jubileumskake, kaffe og rundstykker, og alle som kommer, vil få se en fotoutstilling som skolebarna ved Dovre barneskole har laget fra reservatet. Det blir også mulig for både barn og voksne å lære mer om villrein, fugl og våtmark. Det blir i tillegg turer med guide på plankestien i naturreservatet, foredrag om natur, musikk ved Dovre-musikeren Bjørn Sigurd Glorvingen og diktlesning med Ragnar Sønstebø. Statssekretær Kjersti Bjørnstad (Sp) i Klima- og miljødepartementet, direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro, og statsforvalter i Innlandet, Knut Storberget, vil holde tale på jubileumsdagen.

Vern og natur mer aktuelt enn noen gang

Opprettelsen av Fokstumyra naturreservat i Dovre kommune fikk fart på naturverntanken i Norge, og området har fremdeles et godt renommé blant naturinteresserte, 100 år etter at området ble vernet. Naturkrisen, med tap av biologisk mangfold, er sammen med klimakrisen de største utfordringene for alt liv på planeten vår i dag. Aldri har vern av natur vært mer aktuelt enn nå, og det er også bakgunnen for den store 100-årsmarkeringen.

Utsiktsplattform innvies

Den nye utsiktsplattformen på Dovrefjell, «Rullesteinen» i nærheten av Fokstumyra naturreservat vil også bli innviet. Hit blir det satt opp buss til og fra hovedarrangementet på Fokstugu. 

Det blir også satt opp buss til og fra Dombås stasjon kl. 09.30 og 10.00, og retur fra Fokstumyra til Dombås stasjon kl. 16.00 og 16.30.

Feiringen er gratis og åpen for alle, og det er ikke påmelding på arrangementet. Følg arrangementet på Facebook: https://fb.me/e/3xigvO7rv

Kontaktpersoner