Alvdal – robust og mangfoldig

Tett oppunder fjellet og i det fineste rosa vinterlys møtte vi alvdølene, som viste oss to av kommunens hjerter; Frivilligsentralen og Aukrustsenteret.

Publisert 11.01.2024

Vår Herre hadde hvelvet sin beste himmel over denne dagen, skrev Kjell Aukrust en gang. Etter besøket i Alvdal gjør vi ordene til våre. På det 21. kommunebesøket fikk vi se, føle og høre om kvalitetene i ei slik fjellkommune, med frisk luft, god plass, naturskatter rett utenfor døra – og folk som står på for at det skal være godt å leve i bygda.

Folk snakker
Fotopause i kommunedialogen Foto: Karianne Stordal.

Et levende samfunn med frivillige

Den tidligere barneskolen huser nå Frivilligsentralen, hvor mellom 80 og 100 frivillige stiller opp. Til det rødmalte bygget kommer en gjeng

med hovedsaklig karer hver tirsdag, til «Møter med mening». De tar på seg oppdrag som folk spør om hjelp til, f eks å lage benker til turstiene eller male et grendahus. Hit kommer idrettslaget som nå gjør en stor jobb med integrering av ukrainere i sitt mangfoldige tilbud. Gamle klasserom huser aktiviteter som drives av frivillige og én ansatt på sentralen. Her er et dagtilbud for de som trenger det, der det blant annet lages ved fire dager i uka. Her er bruktbutikk og utlånsbu for utstyr. Gymsalen blitt et fint forsamlingslokale, og møterommet brukes hyppig. Stell pent med dem, så kjæm dem att, var filosofien.  – Vi henter mye livskvalitet ut av å være frivillige, sa statsforvalter Knut Storberget, som pekte på at frivillige i Norge bidrar til oppunder 70 milliarder i verdiskaping i året. Ordfører Mona Murud sa at kommunen er opptatt av å stimulere til frivillighet. Verdiene oppstår i tre omganger, i det som blir utretta, i gevinsten folk har ved å bidra, og i de gode møteplassene som lages.

Alvdal – midt i verda

Aukrust rammet inn resten av besøket vårt. Utenfor Aukrustsenteret møtte vi først en månerakett som på folkemunne sies å være innrettet mot nabokommunen Tynset. Den folkelige humoren er fortsatt til stede i miljøet der forfatteren vokste opp og hentet inspirasjon til hele sitt liv kunstnerliv. Å utvikle mulighetene som ligger i arven etter Aukrust videre er viktig for kommunen og for senteret, og dette var ett av temaene som ble diskutert.

Skulptur ute
Et framoverlent fjærkre ved inngangsdøra, verdensmann og velkjent utover landegrensene. Foto: Karianne Stordal.

I samme båt

Storberget fortalte at vi kommer til alle kommunene for å få høre mer om hva som funker av nasjonale føringer og politikk, og hvor skoen trykker. Det er viktig for ansatte hos Statsforvalteren å kjenne både kommunene og kommuneledelsen, både nye og kjente ordførere og administrasjonen, som vi samarbeider med over flere år. – Vi minsker terskelen for å ta kontakt, og kan lettere snakke sammen hvis det er problemer, slik at vi kan løse ting i størst mulig grad i eget fylke. Vi sitter i samme båt, og fra statsforvalteren kan det tas initiativ også overfor nasjonale myndigheter, minnet han på.

 – Vi fikk til denne vertikale samordningen under pandemien, og Alvdal var til å regne med da det virkelig gjaldt. Å bidra til å løfte saker til en kulturminister eller andre statsråder er en del av det vi kan gjøre, sa Storberget – og pekte på at vi gjør mye mer enn kontroll og tilsyn, som mange opplever som skummelt. Men - ikke kommunedirektøren i Alvdal. Å få tilsyn, det er noe av det beste jeg vet, sa Per Arne Aaen, fordi han er trygg på at det å løfte kvaliteten på tjenestene sammen er målet.

Folk snakker
God dialog mellom Statsforvalteren og kommunen. Foto: Karianne Stordal.

Tidlig innsats, robuste kommuner

Ellers fortalte kommunen om arbeidet med å integrere ukrainere som nå er bosatt i kommunen, og hvor viktig det er å gi god språkopplæring som en billett inn i samfunns- og arbeidsliv. Skoletilbudet i kommunen ble også tema. Det er veldig mange fra Alvdal som fullfører videregående, og kommunen opplyste at de har bra gjennomsnitt på grunnskulepoeng. I kommunen er 123 barnehagebarn, 237 på barneskolen og 101 på ungdomsskolen. For å håndtere skole-hjem-samarbeidet har de en foreldreskole ute i grendene, med oppmøte for både ungene og foreldrene. Utfordringer som vi kjenner fra andre steder finnes også her, blant annet rundt skjermbruk og psykisk helse.

Mange i møtet engasjerte seg da samtalen dreide inn på rettighetsproblematikk og bruken av diagnoser. Ville de i det hele tatt hatt Aukrustsenteret hvis det hadde vært diagnoser og medisiner da bygdas verdenskjente forfatter var barn, var en refleksjon som kom opp. Statsforvalteren tok opp at unge folk som får en merkelapp eller diagnose, kan få ytterligere problemer hvis dette gjør at de havner utenfor arbeidslivet – når problemet kanskje nettopp kunne vært løst hvis de hadde fått en plass i arbeidslivet og fått betydd noe. Storberget takket for et flott opplegg, og avsluttet med å si at det som først og fremst preger Nord-Østerdalskommunene, er robusthet.

FAKTA OM ALVDAL

Kommunenavn: Alvdal (kommer av norrønt Elfardalr, ‘elvedal’)
Landareal: 919 km2
Folketall 3.kvartal: 2 519
Ordfører 2023: Mona Murud (SP)

Kilder: SNL, SSB, Wikipedia

PROGRAM I ALVDAL

  • Aukrustsenteret
  • Frivillighetssentralen 
  • Aktivitetshuset

Knut sin Facebook-post til Alvdal

21 / 46 ALVDAL
Min gode venn i Alvdal kommune Cristian Haugland sprer mye varme og mye lys! Takk for stearinlyset; Cristian! Det skal tennes i mørke vinterkvelder! Og takk for jobben du gjør med produksjon av ved og opptenningsbrikker!
Så bra ordfører Mona Murud at dere tar godt vare på folka; også de med litt ekstra behov for støtte! Og du har et godt korps i ryggen; med solid formannskap og kommuneadministrasjon med Per Arne Aaen i spiss! Og ikke minst flott å møte Alvdal idrettslag, Alvdal Frivilligsentral og de som står bak «Møte med mening». Tenk hva frivilligheten bidrar til!
Spennende å bli bedre kjent med Huset Aukrust. Den enorme arven etter Kjell Aukrust fortjener det offentliges støtte.