Stor-Elvdal

Møte mellom formannskap og administrasjon i Stor-Elvdal og fylkesmannen & co i den tradisjonelle barfrøstua. Ordfører Terje Hoffstad la en en positiv tone og snakket seg varm om det fine ved kommunen.
Møte mellom formannskap og administrasjon i Stor-Elvdal og fylkesmannen & co i den tradisjonelle barfrøstua. Ordfører Terje Hoffstad la en en positiv tone og snakket seg varm om det fine ved kommunen. (Foto: Ivar Ødegaard)

Storelgen, som har blitt et godt varemerke for Stor-Elvdal, sto majestetisk og ønsket velkommen til kommunen og så ikke ut til å ense at det var nærmere 20 kuldegrader.  Selv om befolkningsveksten har vært negativ i lang tid så fokuserer kommunen på å bygge stolthet og framtidstro.

Rondane, Imsdalsvann, Høgskolen Innlandet Evenstad, skog og trebruk, ja det er mye aktivitet med stor kvalitet og omdømme i denne kommunen. Som nærings- og samfunnsutvikler Bjørn Vegard Øyungenn sa: -Stor-Elvdal er et godt sted å sette sin idé ut i livet.

Kontaktpersoner

FAKTA OM STOR-ELVDAL

Kommunenavn: Stor-Elvdal (Siste ledd i navnet kommer av norrønt Elfardalr, fordi dalen ligger omkring Glåma)
Landareal: 2.126 km2
Folketall pr. 1.1.2018: 2490
Ordfører 2019: Terje Hoffstad (Ap)

Kilder: SNL, SSB, Wikipedia

BARFRØSTUE

Barfrøstuer er det ikke mange igjen av. De har en spennende historie. Foran: Tord Smestad, som arbeider med beredskap hos Fylkesmannen i Innlandet.

Barfrøstuer er det ikke mange igjen av. De har en spennende historie. Foran: Tord Smestad, som arbeider med beredskap hos Fylkesmannen i Innlandet. (Foto: Ivar Ødegaard)

Møtedeltagerne fikk vite hva ei barfrøstue er. Den opplæringsjobben tok Pål Sagen, som overtok Koppangtunet i 2014 og satset på kunst og kultur. Barfrøstua som huset møtet denne gangen, er fredet og er fra 1700.

Det er ei tradisjonell østerdalsstue, men så var det dette underlige tårnet, da (arkitektonisk ko-ko, kalte Sagen det).

Ordet «barfrø» kommer trolig fra gammeltyske «berfrit», som egentlig betyr et beleiringstårn av tre. Muligens ble disse bygget etter inspirasjon fra den tyske 30-årskrigen da bønder dro ut som leiesoldater. Det var status å bli soldat, og det var status å bygge barfrøstue når de kom hjem – det viste at en hadde makt og penger.

En gang var det om lag 40 barfrøstuer, nå er kun ti igjen.

PROGRAM I STOR-ELVDAL

Sted: Barfrøstua ved Stor-Elvdal hotell/Tekna park

Tema:

  • Tjenesteproduksjon og innovasjon
  • Tekna park