Gausdal

Fjerdum skole i Gausdal er inne i sitt første skoleår i nye bygg. 134 millioner kroner har kommunen brukt - og de ansatte har fått det som de vil blant annet med fargevalg.
Fjerdum skole i Gausdal er inne i sitt første skoleår i nye bygg. 134 millioner kroner har kommunen brukt - og de ansatte har fått det som de vil blant annet med fargevalg. (Foto: Ivar Ødegaard)

Gausdal, en sidedal til Gudbrandsdalen, kun et steinkast og en bomstasjon unna Lillehammer, men likevel er gausdøler en helt egen rase. Det vil si, de er to: for Østre Gausdal og Vestre Gausdal er ganske så forskjellige, mener mange av de som bor der. Likevel kan de enes om at det er godt å bo i Gausdal, i et lettkupert landbrukslandskap eller i flotte fjellstrøk. Halvparten av arealet er Langsua nasjonalpark, en skikkelig brukspark!

Jord- og skogbruk er viktig, og produktene derfra blir også foredlet på en svært kortreist måte; Gausdal Bruvoll er landets tredje største sagbruk og landets desidert største andelseierbruk med 1300 andelseiere. Pretre er den største takstolfabrikken i landet og kanskje fortsatt blant verdens mest moderne. Så er det Q-meieriet – som har vokst og vil vokse mer. Men da må Gausaelva flyttes, sier ordfører Hans Oddvar Høistad.

Her er Bjørnsons praktgård Aulestad, her er Granheim, landets eneste offentlige lungesykehus – i hvert fall enn så lenge. Og blant de mer sikre kortene: Gausdal videregående skole – samlokalisert med Gausdal Arena og mange andre servicefunksjoner som gausdalssamfunnet trenger.

Kontaktpersoner

FAKTA OM GAUSDAL

Kommunenavn: Gausdal (av norrønt Gausdalr, av elvenavnet Gausa, ‘stri strøm, foss’)
Landareal: 1.146 km2
Folketall pr. 1.1.2018: 6.148
Ordfører 2019: Hans Oddvar Høistad (Ap)

Kilder: SNL, SSB, Wikipedia

ORDFØRER-GULLKORN

Ordfører Hans Oddvar Høistad kan glede seg over positive elever og innbyggere som er flinkere enn andre til å framsnakke hverandre. Men noen utfordringer har han også.

Ordfører Hans Oddvar Høistad kan glede seg over positive elever og innbyggere som er flinkere enn andre til å framsnakke hverandre. Men noen utfordringer har han også. (Foto: Ivar Ødegaard)

Tankekors fra ordfører Hans Oddvar Høistad i Gausdal:

«Aldri har vi hatt flere hus og aldri har vi hatt flere leiligheter her i kommunen, men likevel blir vi færre.»

«Det ble jo slik at E6 ble lagt til en sidedal til Gausdal.» (Altså Gudbrandsdalen).

PROGRAM I GAUSDAL

Sted: Kommunestyresalen/Fjerdum skole

Tema:

  • Om Gausdal
  • Folkehelseprosjektet "Ung styrke"
  • Elevtjenesten "Sammen får vi det til"