Høring – Vang Gård søker om endring av tillatelse etter forurensningsloven

Høringsfrist:
25. august 2023 23.59

Vang Gård søker om endring av utslippstillatelse etter forurensningsloven. Søknaden gjelder endring på enkelte punkter, samt at Statsforvalteren i Innlandet på eget initiativ ønsker å endre utslippstillatelsen på enkelte punkter. Alle kan sende innspill og kommentarer til søknaden til Statsforvalteren. Frist for innsending er 25. august 2023.

 

Publisert 14.07.2023

Gjeldende tillatelse gjelder forurensning fra vasking og pakking av purre, kål, selleri, vårløk og løk, herunder mekanisk jordfjerning og vasking/spyling. Tillatelsen gjelder et årlig forbruk av ca. 300 tonn purre, ca. 400 tonn kål, ca. 50 tonn selleri, ca. 10 tonn vårløk og ca. 100 tonn løk, totalt ca. 860 tonn grønnsaker, og utslipp av 5 000 m3 prosessavløpsvann (vaskevann).

Tillatelsen gjelder også kompostering av organisk avfall i form av avkapp, avrens og utsorterte grønnsaker fra egen produksjonsprosess, samt slam som samles i basseng i rensesystemet. Det tillates å blande inn hestemøkk for å optimalisere komposteringsprosessen.

Prosessavløpsvannet skal først forbehandles ved bedriften (grovsedimentering, filtrering) og deretter renses i et nytt, naturbasert renseanlegg med infiltrering i egnede løsmasser jf. tillatelsens pkt. 3.

Endring av tillatelsen etter forurensningsloven vil bli behandlet med hjemmel i forurensningsloven § 18.

Bakgrunn

Vang Gård er en slektsgård som har drevet med grønnsaksdyrking av ulike typer grønnsaker i flere generasjoner og som har hatt en betydelig vekst. Dagens virksomhet omfatter også vasking og pakking av grønnsaker, noe som medfører utslipp av vann med partikler og høyt næringsinnhold. Videre komposteres organisk avfall og slam, noe som bl.a. innebærer risiko for forurensende avrenning og/eller luktproblemer.

Generelt gjelder at vanlig forurensning fra landbruk er tillatt etter forurensningsloven § 8 første ledd pkt. 1. Dette betyr at tradisjonell jordbruksvirksomhet ikke krever regulering gjennom tillatelse etter forurensningsloven § 11, og har «lov til å forurense». Statsforvalteren har imidlertid vurdert at Vang Gård med bakgrunn i produksjonsomfang og mengde utslipp fra selve vaskerivirksomheten ligger utenfor det som anses som «vanlig forurensning». Da vi ga bedriften tillatelse i 2019, var det naturlig å ta med vilkår for komposteringen av det organiske avfallet fra produksjonen.

Vang Gård har nå søkt om endring av tillatelse etter forurensningsloven som gjelder enkelte punkter/vilkår i tillatelsen, søknad datert 08.03.2022. Videre ønsker Statsforvalteren på eget initiativ å foreta endring av tillatelsen på enkelte punkter. Nedenfor følger en oppsummering av de punkter som endringssøknaden gjelder, samt de punkter Statsforvalteren ønsker å endre på eget initiativ. Statsforvalteren har videre foretatt en kort vurdering av de enkelte punkter som ønskes endret i gjeldende tillatelse.

Søknad om endring av utslippstillatelse:

  • Slippe inngjerding av komposteringsområdet, jf. tillatelsens vilkår i pkt. 3.3
  • Redusere prøvetakingsfrekvens til 4 prøver pr år

 

Inngjerding komposteringsområde. Bedriftens tillatelse pkt. 3.3 (Særskilte vilkår for kompostering) stiller krav om at området som benyttes for kompostering skal gjerdes inn. Vang Gård har ikke ønsket å etterkomme dette kravet, og søkt om å slippe inngjerding. Imidlertid har bedriften i mellomtiden endret praksis for komposteringsvirksomheten, slik at dette punktet ikke lenger er aktuelt og kan tas ut i behandling av endringstillatelsen. Bedriften komposterer nå ikke lenger alt organisk avfall på en og samme lokalitet som tidligere. Bedriften har kommet frem til at det er en bedre løsning å dele opp komposteringen i mindre hauger lokalt på jordene der ferdig kompost skal tas i bruk. Bakgrunnen for denne endringen var utfordringer med avrenning fra komposthaugene, som bedriften ikke klarte å løse. Avskjærende grøft som ble etablert høsten 2020 og senere utbedringer av denne har ikke vært tilstrekkelig for å hindre avrenning videre nedover og over til naboens eiendom. Det antas at avrenningen også er blitt større enn forventet fordi sandjorda komposthaugene ligger på har fått dårligere infiltrasjonsevne pga. gjentetting med finpartikler.

Den nå praktiserte komposteringer anses av Statsforvalteren å inngå under forurensningslovens § 8 første ledd pkt. 1 vanlig forurensning fra jordbruk, og trenger dermed ikke regulering etter forurensningsloven i en egen tillatelse. Utslippstillatelsen vil bli tilpasset på de punkter som regulerte komposteringen. Vi forutsetter at virksomheten følger annet gjeldende regelverk, som blant annet gjødselvareforskriften.

Prøvetakingsfrekvens. Bedriften har i dag krav om prøvetaking alle tolv måneder i året. De ønsker både å redusere prøvetakingsfrekvensen og avgrense prøvetakingsperioden til sesong. Ifølge bedriften er de i sesong fra ca. 10.-15. juli til 15. februar. I denne perioden har de inngått samarbeid med Norsk Landbruksrådgiving (NLR) for prøvetaking. Bedriften mener dette bør være tilstrekkelig. Videre mener de at det er betydelige kostnader knyttet til prøvetaking og analyse, og at man på bakgrunn av analyseresultatene bør kunne vurdere om det er tilstrekkelig med 4 prøver per år. Statsforvalteren har tidligere formidlet til søker at det må foreligge tilstrekkelig antall prøver som viser stabile og gode nok resultater før vi kan endre vilkåret om prøvehyppighet til et redusert antall prøver framover. Vi vil ved behandling av endret utslippstillatelse ta en vurdering av prøvetakingsregimet, basert på rapporterte data og analyser.

Endring av renseløsning. Virksomheten har valgt å etablere en lukket spredegrøft for å rense avløpsvannet framfor en åpen infiltrasjonsløsning. Renseanlegget har også fått en annen plassering enn den som ble oppgitt i søknad om utslippstillatelse i 2019. Statsforvalteren fikk i etterkant av tilsyn gjennomført den 4. september 2020, oversendt e-postdialog med NIBIO i perioden februar til april 2020, om gjennomføring av dette tiltaket. Videre har Statsforvalteren mottatt en vurdering av etablert renseanlegg for prosessvann fra Vang gartneri, datert 19. november 2020. Denne vurderingen og øvrig dokumentasjon vi mottok i etterkant av tilsynet i 2020 er etter vår vurdering et tilstrekkelig grunnlag for å endre tillatelsen på dette punktet. Endring av renseløsning vil få betydning bl.a. for prøvepunkter for utslippskontrollen. Vang Gård har også investert i et utvidet renseanlegg som ble montert høsten 2022, som skal bidra til å rense vannet ytterligere før utslipp til spredegrøft.

Vilkår om begrensning av lukt. Statsforvalteren har kommet fram til at vi må endre vilkår i tillatelsen om begrensning av lukt på eget initiativ (pkt. 4.3 i tillatelsen). Dette med bakgrunn i at vi i ettertid har sett at luktkravet er for strengt med hensyn til hjemmelsgrunnlaget vårt for å regulere landbruksvirksomhet etter forurensningsloven.

Saksgang

Søknad om endring av tillatelse etter forurensning med relevante vedlegg sendes nå på høring med frist 25. august 2023. Eventuelle uttalelser vil bli oversendt bedriften for kommentarer. Deretter vil Statsforvalteren utarbeide et utkast til endring av utslippstillatelse og forhåndsvarsle et vedtak. Dette vil gå i kopi til kommunen og eventuelle andre som har sendt inn høringsuttalelse. Deretter vil Statsforvalteren fatte vedtak om endring av utslippstillatelse.

 

Søknaden og relevante dokumenter kan leses til høyre på siden.

Høringsuttalelser til søknaden kan skrives i skjemaet nedenfor eller sendes til Statsforvalteren i Innlandet innen 25. august 2023 på e-post: sfinpost@statsforvalteren.no, eller per post: Postboks 987, 2604 Lillehammer.