Lindesnes kommune - Tilsyn med kommunens arbeid for å sikre et trygt og godt skolemiljø

Dato:
16. mars 2022
Sted:
Blomdalen ungdomsskole og Øyslebø barne- og ungdomsskole
Kommune:
Lindesnes kommune
Ansvarlig:
Statsforvalteren i Agder
Målgruppe:
Lindesnes kommune

Statsforvalteren i Agder fører tilsyn med Lindesnes kommune. Temaet for tilsynet er om kommunen gjennom sin internkontroll sikrer at skolen varsler, undersøker og setter inn tiltak i saker der det er mistanke om eller kjennskap til at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø eller blir krenket av en som arbeider på skolen.

Publisert 03.11.2022


Gjennom tilsynet fant vi at kommunen ikke overholder regelverket på alle kontrollområder jf. opplæringsloven §§ 9 A-4 og 9 A-5 og kommuneloven § 25-1. Vi har funnet at Lindesnes kommune sikrer at skolene/skoleeier ivaretar plikten til å sette inn tiltak slik at elevene får et trygt og godt skolemiljø. Kommunen sikrer også at rektor varsler skoleeier i alvorlige tilfeller og ved mistanke om eller kjennskap til at en som arbeider på skolen, har krenket en elev. Den sikrer også at skolene dokumenterer hva som blir gjort for å oppfylle varslingsplikten. Videre har vi funnet at kommunen sikrer at skolene undersøker saken så raskt som saken tilsier, dersom det er mistanke om eller kjennskap til at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø og at skolene/skoleeier undersøker saken straks dersom det er mistanke om eller kjennskap til at en elev blir krenket av en som arbeider på skolen.


Vi finner ikke at Lindesnes kommune sikrer at alle som arbeider ved skolen varsler ved mistanke om eller kjennskap til at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø, eller at en elev blir krenket av en som arbeider på skolen. Kommunen sikrer ikke at alle som arbeider på skolen varsler i tide avhengig av situasjonens alvorlighetsgrad eller at skolene/skoleeier gjennomfører de undersøkelser som ut fra en faglig standard med rimelighet kan forventes. Kommunens internkontroll er ikke tilpasset for å hindre eller forebygge brudd på varslingsplikten eller for å hindre eller forebygge risikoen for at undersøkelsesplikten og dokumentasjonsplikten ikke blir oppfylt.

Kommunen mottok en foreløpig tilsynsrapport og har uttalt seg innen fristen. I uttalelsene skriver kommunen at de skal:

Legge inn nye årlige gjøremål i systemet 1310.no.
Revidere malen for aktivitetsplaner
Lage en ny, felles handlingsplan for alle skolene i kommunen


Kommunen har også i sin uttalelse lagt ved en rutine samt internt varslingsskjema fra Øyslebø Oppvekstsenter, møtereferat fra Blomdalen skole og e-post korrespondanse med avdelingsleder for renhold vest.


Tiltakene som er beskrevet fra kommunen skal bidra til å vise og etablere en lovlig praksis. Statsforvalteren må samtidig vurdere om det er sannsynliggjort at kommunen vil følge den nye praksisen over tid. Generelt er det ikke tilstrekkelig i
seg selv å legge frem en ny skriftlig rutine.


Vi fatter nå vedtak med pålegg om retting. Kommunen har rettefrist til 31.
januar 2023.

Dato:
16. mars 2022
Sted:
Blomdalen ungdomsskole og Øyslebø barne- og ungdomsskole
Kommune:
Lindesnes kommune
Ansvarlig:
Statsforvalteren i Agder
Målgruppe:
Lindesnes kommune