Strandryddeåret 2021 i Agder

Foto: Green-Bay AS

I 2021 har det vært lagt ned en flott innsats i kampen mot marin forsøpling i Agder. Tilskuddsmilder på omtrent 6,2 millioner kroner ble fordelt på 16 ulike prosjekter i Agder. Vi sier tusen takk for en flott innsats til alle som har bidratt, og som fortsatt bidrar, i kampen mot marin forsøpling, og presenterer her noen av aktørene. 

 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 23.04.2022

I 2021 har dykkerklubber, ulike organisasjoner og frivillige bidratt til at mangfoldige tonn med avfall har blitt fjernet fra svaberg og strender, og fra havets bunn. Det har også vært gjennomført flere arrangementer med søkelys på havplast og miljøutfordringer.

I alt 16 ulike prosjekter fikk støtte fra Miljødirektoratet eller Handelens Miljøfond, og her presenterer vi noen av aktørene:

Green Bay

Gjennom miljøprosjektet Green Bay er det hentet opp flere hundre kilo med tapte fiskeredskaper i 2021. I tillegg til helårlig bunnryddeaktivitet i Raet, har Green Bay vært på to tokt fra Raet nasjonalpark gjennom Jomfruland, Færder og Ytre Hvaler nasjonalparker.

Høsten 2021 utførte Green Bay et kartleggingstokt i Raet med Munin autonome undervannsfarkoster i samarbeid med Havforskningsinstituttet. Vinteren 2022 jobbes det med å hente opp de tapte redskapene som ble avdekket under toktet.

I samarbeid med Lillesand Sparebank, Holvika Barneskole, Borkedalen skole og Bergstø barnehage er det gjennomført strandryddeaksjoner, forsøksfiske i Lillesands hummerfredningsområde og blitt ryddet spøkelsesteiner i områdene rundt Lillesand og Grimstad.

Green Bay er i 2022 tildelt ryddeoppdrag i Handelens Miljøfonds prosjekt Rydd Norge Agder.

Foto: Green Bay AS.

Søgne dykkerklubb:

Søgne dykkerklubb hadde stor aktivitet i 2021 og har ryddet søppel og spøkelsesredskaper i områder utenfor Kristiansand og Farsund, og i fuglereservater innenfor Oksøy-Ryvingen landskapsvernområde. De har blant annet gjennomført ryddeaksjon med barn og ungdom på Bragdøya, bidratt i hevingen av en havarert fritidsbåt og fjernet over 700 fiskeredskaper fra havbunnen. Totalt gjennomførte dykkerklubben 93 ryddeaksjoner og hentet opp om lag 20 tonn med marint avfall.

Foto: Geir Smedbøle / Søgne Dykkerklubb.

Mandal dykkerklubb:

Mandal Dykkerklubb sitt hovedprosjekt i 2021 har vært "Rent Hav Mandal Lindesnes». Dykkerklubben har hatt stor aktivitet gjennom året. Det ble gjennomført totalt 49 ryddeaksjoner som resulterte i 38 tonn avfall. Dette omfattet blant annet 1650 bildekk og i overkant av 600 fiskeredskaper

Foto: Erling Tønnessen / Mandal Dykkerklubb.

Sjøsjukt:

Foreningen Sjøsjukt arrangerte Passion for Ocean - festivalen i Arendal sommeren 2021. Festivalens hovedmål er å inspirere barn og unge til å bli glade i havet. Festivalen er også et samlingspunkt for lokale og regionale aktører som arbeider for å ta vare på havet. Under festivalen foregikk det blant annet ulike læringsaktiviteter, vannaktiviteter, utstillinger og sceneshow. Sjøsjukt er nå i startfasen av å planlegge årets festival.

Sjøsjukt-festivalen i Arendal/ Passion for Ocean
Sjøsjukt-festivalen i Arendal/ Passion for Ocean Foto: Mona Hauglid.

Wayback Kristiansand:

Stiftelsen Wayback Kristiansand arbeider med tilbakeføring til samfunnet etter soning. I løpet av fjoråret gjennomført Wayback Kristiansand 30 ryddeaksjoner ute i skjærgården. Totalt ble det ryddet nærmere 3 tonn marint søppel.

Foto: Wayback Kristiansand.

Lyngør sjøvettlag:

Lyngør sjøvettlag har i løpet av sommersesongen 2021 gjennomført verving av frivillige til plukking av havplast gjennom ulike arrangementer og informasjonskampanjer. De har delt ut utstyr som hansker, plastsekker, kart og infohefter til de frivillige. Om lag 100 frivillige deltok i ryddeaksjoner i området rundt Lyngør og Gjeving gjennom sommeren. Lyngør sjøvettlag arrangerte også «Den store havplastdagen» i sommer. Her var blant annet Blekkulf og vennene hans på besøk, det var quiz om havplast og noe av den innsamlede havplasten ble smeltet om til nye objekter.

Hitterøy kystlag:

Hitterøy kystlag arrangerte tre dager med strandrydding på Hidra der små og store fylte opp to store containere med avfall. Flere har bemerket at det etter tre år med strandrydding er en synlig nedgang i forsøpling i strandkanten.

Antisink:

Antisink jobber med heving av båter og annet søppel som ligger på havbunnen.

Boy Leslie:

Gjennom sommeren har Seilskuta Boy Leslie hatt med ungdom på ryddetokter langs sørlandskysten.

Foto: Foreningen S/K Boy Leslie.