Forslag til revidert nasjonalbudsjett 2023 og kommuneproposisjonen 2024 lagt ut 11. mai

Regjeringen presenterer her reviderte anslag for kommunesektoren i inneværende år og det økonomiske opplegget for det kommende året. Regjeringen vurderer kommuneøkonomien som god, men det er stor variasjon i hvordan prisvekst og merinntekter påvirker den enkelte kommunes økonomi. 

Publisert 12.05.2023

Revidert nasjonalbudsjett 2023

Økte inntektsrammer for kommunesektoren

Lønns- og prisveksten for kommunesektoren er i revidert budsjett anslått til 5,2 prosent, som er en økning fra 3,7 prosent som ble anslått i statsbudsjettet i fjor høst. Økningen tilsvarer om lag 6,9 mrd. kroner. Samtidig anslås en merskattevekst på om lag 4,3 mrd. kroner. Regjeringen foreslår å øke inntektsrammen til kommunesektoren med 2,6 mrd. kroner slik at kostnadsveksten kompenseres.

I tillegg foreslår regjeringen 600 mill. kroner til kommunesektoren som kompensasjon for den store usikkerheten kommunene står i og for at det er store variasjoner mellom kommunene i hvordan kostnadsveksten og skatteveksten slår ut. Det er satt av 500 mill. kroner til kommunene og 100 mill. kroner til fylkeskommunene. Midlene til kommunene skal fordeles slik at skattesvake kommuner får en større andel av midlene. Dette kommer mange av kommunene i Agder til gode, se egen oversikt i kolonnen til høyre.

Totalt mottar dermed kommunene 2,1 mrd. kroner i økt ramme for 2023. Kompensasjonen for økt kostnadsvekst i 2023 inkluderer også effekten av økt arbeidsgiveravgift for inntekter over kr. 750.000.

Redusert trekk i rammetilskudd knyttet til konsesjonskraft

Som varslet reduserer regjeringen nedtrekket i rammetilskuddet for kommuner med inntekter fra konsesjonskraft. Nedtrekket reduseres fra 2,2 mrd. kroner til 0,5 mrd. kroner, som tilsvarer en økning i rammetilskuddet for kommunene på 1,7 mrd. kroner. For kommunene i Agder tilsvarer dette en økning på 176 mill. kroner. Se oversikt for kommunene i Agder i kolonnen til høyre. Reduksjon i nedtrekket vil bli justert i gjenstående terminutbetalinger for kommunene i 2023 etter vedtak i Stortinget.

For mer informasjon, se lenke til artikkel på departementets nettsider.

Tilskudd til utleieboliger

Regjeringen foreslår en midlertidig gjeninnføring av tilskudd til utleieboliger, med en tilsagnsramme på 400 millioner kroner i 2023. Tilskuddet skal kunne brukes til kjøp, istandsetting og bygging av boliger. For mer informasjon, se lenke.

Det økonomiske opplegget for kommunene 2024 (kommuneproposisjonen 2024)

Regjeringen legger opp til en vekst i frie inntekter for kommunene på mellom 4,4 og 4,7 mrd. kroner i 2024. Merutgifter for kommunesektoren som følge av demografiutviklingen er anslått til 3,1 mrd. kroner og pensjonskostnadene på 1,1 mrd. kroner.

Regjeringen varsler at forslag til nytt inntektssystem for kommunene er utsatt og vil legges frem i en Stortingsmelding våren 2024. Endringer vil da gjelde fra 2025.

Regjeringen foreslår en ettårig ordning for 2024 som prioriterer kommuner som i dagens inntektssystem taper mest på at de ikke har slått seg sammen med andre kommuner. Regjeringen foreslår en kompensasjon på 100 mill. kroner, hvorav 11 mill. kroner går til kommuner i Agder. Se detaljer i oversikt i kolonnen til høyre.

Skjønnsrammen som fordeles til kommunene i 2024 er i kommuneproposisjonen foreslått til 800 mill. kroner, som er samme nominelle nivå som i 2023.

For mer informasjon, se lenke til kommuneproposisjonen 2024.

Lenker:

Revidert nasjonalbudsjett 2023

Kommuneproposisjonen 2024

Artikkel om nedjustering av trekk konsesjonskraft

Artikkel om midlertidig gjeninnføring av tilskudd til utleieboliger