Forslag til verneplan for Try naturreservat

Høringsfrist:
20. februar 2024 23.59
Bilde av lågurt-eikeskog i foreslåtte Try naturreservat.
Lågurt-eikeskog i foreslåtte Try naturreservat. Foto: Ellen S. Paust.

I tråd med naturmangfoldloven § 43 sender Statsforvalteren i Agder ut forslag til verneplan for opprettelse av Try naturreservat i Kristiansand kommune ut på offentlig høring. 

Publisert 22.12.2023

Det foreslåtte verneområdet er en lavereliggende, skogkledt liside, og omfatter vern av rike typer gammel edelløvskog. Et naturreservat med avgrensning som foreslått i høringen, vil bidra med om lag 110 dekar nytt vernet areal. 

Verneforslaget har kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog. Ordningen innebærer at skogeier tilbyr staten areal for varig vern. Forslag til vernekart med avgrensning for naturreservatet samt verneplan med beskrivelse av natur- og verneverdier og forslag til verneforskrift finner du i menyen på høyre side.

Verneverdier

Vegetasjonen i det foreslåtte verneområdet er overveiende rik, og dominerende skogtyper er lågurt-eikeskog i de slakere liene og alm-lindeskog i brattere partier. I bratte partier domineres tresjiktet av til dels gamle og grove lind og almetrær med hule stammer. Ellers finnes større eiketrær, spisslønn, rogn, osp, hegg, ask, bjørk, einer og furu innenfor det foreslåtte verneområdet. Samlet gir denne treslagssammensetning deler av naturreservatet et naturskogspreg med forholdsvis store mengder av dødved av lind. Det er videre registrert flere krevende og sjeldne arter sopp knyttet til rik edelløvskog med god kontinuitet i området. Her trekkes særlig funnet av kokstrompetsopp (VU) fram. Denne soppen er kun er kjent fra 17 lokaliteter i Norge. På bakgrunn av de høye naturverdiene knyttet til skogen på Try, er området vurdert til å være regionalt verneverdig (**).

De største vernekvalitetene i området er knyttet til forekomstene av rik edelløvskog med lågurt- eikeskog utforming. Deler av arealet som foreslås vernet, kan også falle inn under de rødlista naturtypene i skog; lågurt-edelløvskog (VU) og frisk-rik edelløvskog (NT). Dette er skogtyper det per i dag er vernet lite av i Agder.

Mangeloppfyllelse

Av de generelle manglene i skogvernet, vil foreslått verneområde på Try fange opp lavereliggende skog med forholdsvis høy bonitet. Videre vil området bidra til å dekke inn regionale mangler knyttet til vern av rik edelløvskog med alm-lindeskog og lågurt-eikeskog.

Formålet med høringen

Den offentlige høringen skal gi grunneiere, lokale og sentrale intresseorganisasjoner anledning til å komme med innspill og eventuell ny informasjon som kan være av betydning for den videre verneprosessen. Vi oppfordrer derfor til å komme med innspill til høringen.

Innspill til verneforslaget sendes skriftlig til Statsforvalteren i Agder, Postboks 504, 4804 Arendal eller på e-post til sfagpost@statsforvalteren.no innen 20. februar 2024. Vi ber om at du merker innspillet ditt med vårt arkivsaksnummer 2019/7551.

Høringsfrist:
20. februar 2024 23.59