Høring: Endring av utslippstillatelse for RelyOn Nutec AS

Høringsfrist:
13. mars 2023 23.59

Statsforvalteren har mottatt søknad om endring av RelyOn Nutec AS sin utslippstillatelse etter forurensningsloven til sine brannøvingsaktiviteter i Kristiansand kommune. Høringsfristen er 13. mars 2023. 

Publisert 13.02.2023

RelyOn Nutec Norway AS, avd. Kristiansand (heretter RelyOn Nutec) er en del av en verdensomspennende leverandør av sikkerhets- og overlevelsesopplæring. Virksomheten er lokalisert ved Bjørkvika nær Kristiansand Lufthavn (Kjevik), og Avinor er eier av grunnen hvor øvingssenteret er lokalisert. Det brukes ikke brannskum som inneholder perfluorerte og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS) på lokaliteten.

RelyOn Nutec har utslippstillatelse gitt av daværende Fylkesmannen i Vest-Agder. Tillatelsen ble først gitt til Sørlandet Sikkerhetssenter i 2008, før den i 2015 ble overført til Falck Nutec (nå RelyOn Nutec) i 2015. Utover navneendringen ble det ikke gjort noen endringer i tillatelsen. Det er behov for revidering av tillatelsen i tråd med gjeldende regelverk og føringer. Forurensningsloven § 18 tredje ledd gir forurensningsmyndigheten generell adgang til å endre en utslippstillatelse når den er gått ti år siden den ble gitt.

RelyOn Nutec søker også om endring av tillatelsens rammer. Endringene inkluderer midlertidig økning av rammer for bruk av JET A1 (renset parafin) fra dagens 15 m3 til 35 m3. Økningen gjelder for 2023. Behovet for den midlertidige økningen er økt aktivitet ved senteret i Kristiansand da Norges Brannskole (NBSK) holder til der mens de avventer at nytt senter bygges på Fjelldal i Tjeldsund kommune.

Samtidig har virksomheten redusert bruken av teknisk sprit betraktelig, samt sluttet å bruke lampeolje. De søker derfor om å redusere rammen for teknisk sprit fra 10 000 liter per år til 1 000 liter per år og rammen for lampeolje fra 2 000 liter per år til 0 liter per år. De søker ikke om endring av rammene for øvrige brennstoffer.

Søknaden med vedlegg er tilgjengelig til høyre på denne siden.

Vi ber om informasjon om forhold som kan være av relevans i vår vurdering av saken. Innspill sendes skriftlig til Statsforvalteren i Agder, Postboks 504, 4804 Arendal eller på e-post til sfagpost@statsforvalteren.no innen 13. mars 2023. Saksnummeret er 2017/2966.