Tre inn i fremtiden

Det er nå det skjer, vi kommer ikke utenom, klimagassutslippene skal ned, vi må bygge på en helt annen måte.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 18.11.2016

Seminar

Det ble avholdt seminar «Bygging med massivtre» i Bodø forleden, 50 tilhørere fra Rana i sør til Sortland i nord deltok, her var både offentlig ansatte, rådgivere, arkitekter og entreprenører til stede, altså hele målgruppen, hvilket viser at interessen for bygging i tre er stor. Det var fokus på kompetanse og nettverksbygging, foredragsholderne viste til muligheter, erfaringer og utfordringer i forbindelse med prosjektering og ferdigstillelse av bygg i massivtre.

Prosjektet

Prosjektleder Stein-Petter Hillestad har hatt over 100 møter med målgruppen siden Fylkesmannens prosjekt startet i februar 2015. Disse har vært med utbyggere, entreprenører, rådgivere og arkitekter fra kommuner over hele fylket. Prosjektet skal motivere til økt bruk av tre i byggenæringen, et samarbeid mellom Nordland Fylke, Innovasjon Norge og Fylkesmannen i Nordland.

Kompetanse

Det er svært varierende kunnskap om det å bygge med massivtre, man møter mange gode spørsmål. Tre brenner jo, man kan ikke bygge så høyt uten stivhet fra betongen, hva med lyd? Og kostnadene?

Saken er den at bygningene er sikrere mot brann enn om de skulle vært bygget i stål og betong, man kan halvere byggetiden, er grunnforholdene dårlige kan vekten bli halvert, energikostnadene kan bli lavere, utfordringer med lyd er løst, byggekostnadene og livsløpskostnadene er konkurransedyktige mot konvensjonell bygging i stål og betong.

Det er mangel på kompetanse som gjør at bygging i massivtre i fylket ikke har tatt av enda, utbyggere og rådgivere må oppgradere seg, det er nå fremtiden er her.

Forankring, klima og miljø

Det er viktig at det offentlige går foran i denne utviklingen. Det skal tas klimaansvar i all plan- og byggesaksbehandling, det er mange kommuner som i sine planer for klima, miljø og areal har klare retningslinjer, men det er mange som ikke har en uttalt strategi rundt klima og miljø ved økt trebruk.

Vi kommer til et punkt hvor vi vil bli avkrevet et klimaregnskap for de nye byggene våre og vi vil bli nødt til å lage livsløpsanalyser. Klimagassutslippene skal reduseres med 40 % innen år 2030. Vi må bygge annerledes fremover.

Regjeringens ekspertutvalg sa i forrige uke at Norge bør øke bruken av tre i bygg og at det bør settes krav til karbonfotavtrykket av byggematerialer og byggeløsninger hvilket vil legge til rette for økt bruk av tre.

Utvalget sier også at det må utvikles enklere og mer egnede omforente metoder for livsløpsbetraktninger som gir god informasjon om miljøavtrykket til materialer som benyttes hvilket vil stimulere til mer bevissthet slik at de mest miljøvennlige produktene velges, herunder bruk av massivtre for å erstatte de mer miljøbelastende råmaterialer som stål og betong. Dette vil samtidig medføre økte muligheter for næringsutvikling innen norsk skogbruksnæring.

Fremover

Det skal bygges skoler, barnehager, helsebygg, eneboliger, flerbolighus, studentboliger, brannstasjoner, idrettshaller, hoteller og mye annet i fylket fremover, alt dette er allerede bygget i massivtre andre steder i landet, nå må kommunene i Nordland komme etter.

Verdens høyeste trehus i Bergen hadde rekorden i noen få uker før 18 etasjer og 53 meter med studentbolig ble bygget i Canada. Hva med verdens høyeste hotell i massivtre på 19 etasjer på Fauske? 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.