Datasenteret i Hadsel er ikke industri

Statsforvalteren i Nordland har stadfestet Hadsel kommunes vedtak om å avslå søknad om oppføring av datasenter på Myran ved Stokmarknes. 

Publisert 06.07.2023

Datasenteret kan ikke anses som industri i henhold til reguleringsplanen for området. Dette betyr at kryptovirksomheten må opphøre.

Nærmere begrunnelse

Kommunens administrasjon ga tillatelse til oppføring av datasenteret i april 2022. Etter flere naboklager ble vedtaket omgjort av formannskapet i juni 2022.

Begrunnelsen var at anlegget kommer i strid med en bestemmelse i reguleringsplanen som sier at det kun er tillatt med lett industri i området.

Vedtaket ble påklaget av tiltakshaver og saken ble oversendt Statsforvalteren for endelig avgjørelse i november 2022. Statsforvalteren vedtok i januar 2023 at datasenteret måtte anses som lett industri. Kommunens vedtak ble derfor opphevet, og saken sendt tilbake til kommunen for ny behandling.

Formannskapet behandlet saken på nytt i februar 2023, men var ikke enig i at anlegget kunne anses som lett industri.

Søknaden ble derfor avslått. Vedtaket ble påklaget av tiltakshaver som anførte at det ikke var grunnlag for omkamp om dette spørsmålet.

Ba departementet klargjøre

Det har i etterkant av dette kommet tolkningsuttalelse fra Kommunal- og distriktsdepartementet om at hverken datasenter eller kryptosenter kan anses som «industri» i plan- og bygningslovens forstand.

Departementets uttalelse er foranlediget av noen spørsmål fra Statsforvalteren i forbindelse med en planprosess i Sortland kommune.

I den forbindelse ba Statsforvalteren blant annet om klargjøring av riktig arealformål for datasenter. Dette fordi man i etterkant av vedtaket av januar 2023 ble oppmerksom på at departementet i et upublisert brev til Østfold Energi AS anså at datasenter ikke var industri, mens departementet hadde lagt til grunn det motsatte i datasenterveilederen som gjaldt på det tidspunktet.

Denne datasenterveilederen var grunnlaget for at datasenteret i Hadsel ble ansett som industri i vedtaket av januar 2023. 

Stadfestet kommunens vedtak

Formannskapet behandlet klagesaken i mars 2023, og fant at datasenteret i det hele tatt ikke kunne anses som industri. Saken ble deretter oversendt Statsforvalteren for endelig avgjørelse.

Statsforvalteren har i klagebehandlingen kommet til at datasenteret ikke er industri, blant annet med vekt på departementets senere uttalelser om spørsmålet.

Dette betyr at det var riktig av kommunen å avslå søknaden. Kommunens vedtak er derfor stadfestet.

Kommunen er ansvarlig for videre oppfølging av saken.

Kan ikke påklages

Vedtaket kan ikke påklages videre, jf. forvaltningsloven § 28. Saken er derfor endelig forvaltningsmessig avgjort.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.