Søknad om utfylling - Ånstadsjøen - Sortland

Høringsfrist:
19. august 2020

Benfra AS har søkt Fylkesmannen om tillatelse til tiltak i sjø i forbindelse med etablering av nytt forretnings- og næringsområde. 

Publisert 15.07.2020

Om tiltaket

Det søkes om å fylle ut ca. 220000 kubikkmeter sprengstein over et areal på ca. 30000 kvadratmeter sjøbunn. Tiltakshaver ønsker å vinne land for å etablere et nytt forretnings/næringsområde. Prosjektet planlegges gjennomført i løpet av ett år.

Forurensning

Det har blitt tatt prøver av sjøbunnen fra 5 stasjoner i tiltaksområdet. Resultatene viser at sedimentene i området er av god til moderat kvalitet med hensyn til forurensningsnivå. PAH-forbindelsen antracen ga utslag som tilsvarer tilstandsklasse III (moderat miljøtilstand). For de resterende PAH-forbindelsene, sum PCB og tungmetaller viste analysene at verdiene tilsvarer bakgrunnsnivå eller god (tilstandsklasse I eller II).

PCB = Polyklorerte bifenyler 
PAH = Polysykliske aromatiske hydrokarboner 

Naturverdier

Det er registrert to fuglearter av særlig stor forvaltningsinteresse som holder til innenfor utfyllingslokaliteten, toppskarv og storspove. Det er registrert en større sammenhengende forekomst av naturtypen skjellsand ca. 200 m øst for tiltaksområdet i Sortlandsundet. Naturtypen er verdisatt som svært viktig. Fiskeridirektoratet har registrert flere gytefelt for torsk i fjordsystemet, hvorav ett ligger ca. 2,5 km nordøst for tiltaksområdet.

Høring

Søknaden legges også til offentlig gjennomsyn hos Sortland kommune.

Ytterligere opplysninger kan fås ved henvendelse til Fylkesmannen i Nordland, tlf. 75 53 15 50. Eventuelle merknader sendes på e-post til fmnopost@fylkesmannen.no innen 19. august 2020.

Høringsfrist:
19. august 2020