Søknad om utfylling i sjø - Ytre Langnes - Rana

Høringsfrist:
17. august 2018

Mo Industripark AS har søkt Fylkesmannen om tillatelse til tiltak i sjø i forbindelse med utvidelse av havneområdet ved Langnes. 

Publisert 13.07.2018

Om tiltaket

Det søkes om å fylle ut ca. 300000 kubikkmeter sprengstein over et areal på ca. 30000 kvadratmeter. Vanndybden på stedet er 2-6 meter. Det er planlagt at en mindre del av fyllmassene vil bestå av masser fra utvidelse fra arbeidet med Nasjonalmuseet i Mo i Rana. Formålet med tiltaket er å legge til rette for utvikling av Rana industri- og intermodale terminal, som er viktig for næringslivet i regionen. Tiltaket planlegges gjennomført i løpet av 2018-2019.

Forurensning

I 2017 ble det tatt prøver av sjøbunnen fra tre prøvestasjoner i planlagt utfyllingsområde. I 2018 ble det foretatt flere undersøkelser med innsamling av fire nye sedimentprøver. Det ble ikke påvist miljøgifter over tilstandsklasse II (god). På den ene stasjonen, like sørvest for planlagt utfylling, ble en polysykliske aromatisk hydrokarbon-forbindelse (PAH) påvist i tilstandsklasse III, som vil si moderat miljøtilstand. De øvrige analyserte stoffene er i tilstandsklasse II eller bedre.

Naturverdier

Ifølge Miljødirektoratets Naturbase er det registrert fuglearter av stor og særlig stor forvaltningsinteresse (truede arter) ved tiltaksområdet. Det er registrert en mindre forekomst av naturtypen strandeng og strandsump ca. 200 meter bak og vest for tiltaksområdet. Naturtypen er verdisatt som lokalt viktig. Det er registrert gyteområde for torsk i mesteparten av Ranfjorden, men ikke ved tiltaksområdet. Ranfjorden er en nasjonal laksefjord og Ranavassdraget er et nasjonalt laksevassdrag.

Høring

Søknaden legges til offentlig gjennomsyn hos Rana kommune.

Ytterligere opplysninger kan fås ved henvendelse til Fylkesmannen i Nordland, tlf. 75 53 15 50. Eventuelle merknader sendes på e-post til fmnopost@fylkesmannen.no innen 17. august 2018.

Høringsfrist:
17. august 2018