Søknad om utfylling i sjø - Terråk - Bindal

Høringsfrist:
13. august 2018

Brukstomta Næringspark AS har søkt Fylkesmannen om tillatelse til utfylling i sjø ved Brukstomta Næringspark i Terråk i Bindal kommune.

Publisert 13.07.2018

Om tiltaket

Det skal fylles ut ca. 8000 kubikkmeter steinmasser i sjø over et areal på ca. 1300 kvadratmeter i tiltaksområdet som er fra 0 til 8 meter dypt. Det er satt i gang en ny reguleringsplanprosess som omfatter bygging av industrikai på tomten med utfylling i sjøen.

Tiltaket planlegges gjennomført i løpet av august-september 2018

Forurensning

Det er tatt 8 prøver av sjøbunnen i tiltaksområdet. Resultatene viser moderat forurensede sedimenter på tre prøvestasjoner (tilstandsklasse 3). Dette gjelder for noen tjærestoffer (PAH), polyklorerte bifenyler (PCB) og antibegroingsstoffet tributyltinn (TBT). I de øvrige prøvestasjonene ble det ikke påvist forurensning over tilstandsklasse 2 (god). Fylkesmannen kan pålegge avbøtende tiltak i denne saken ettersom sjøbunnen er noe forurenset. Tiltak kan for eksempel bestå av å fylle ren sand over sjøbunnen før selve utfyllingen starter. 

Naturverdier

Det er registrert en del truede og nær truede arter rett ved tiltaksområdet, som svartbak og fiskemåke. Hele Sørfjorden som tiltaksområdet er en del av er også et lokalt viktig gyteområde for torsk. Ved innløpet bak Terråkodden ca. 2 km fra tiltaksområdet ligger Terråkelva som er en lakseførende strekning.

Konsekvenser av tiltaket

Tiltaket vil ha en lokal negativ påvirkning på naturmiljøet. Endringene vil være permanente ettersom tildekking av sjøbunn innebærer beslagleggelse av areal og potensielle beiteområder. Tiltaket vil ikke komme i konflikt med vernede eller viktige naturverdier ut fra registreringer som er gjort i Naturbase.

Høring

Søknaden legges til offentlig ettersyn hos Bindal kommune.

Ytterligere opplysninger kan fås ved henvendelse til Fylkesmannen i Nordland v/ saksbehandler Trine Moland, tlf. 75 53 15 50. Eventuelle innspill kan sendes på epost til fmnopost@fylkesmannen.no innen 13.08.2018.