Tilsyn med anleggsvirksomhet Hunstadmoen - Thallekrysset i Bodø

Dato:
25. november 2015
Sted:
Bodø
Ansvarlig:
Miljøvernavdelinga
Målgruppe:
Statens vegvesen

Fylkesmannen har gjennomført tilsyn med utslipp fra midlertidig anleggsvirksomhet ved bygging av ny trasé på rv 80, strekningen Hunstadmoen - Thallekrysset i Bodø.

Publisert 22.12.2015

Det har vært høyt fokus på beskyttelse av Boødelva i denne saken. Det er også lagt vekt på å ivareta beboere i de mest støyutsatte områdene.

Det ble gjort tre funn ved tilsynet som vi anser som brudd på regelverk eller utslippstillatelsen: 

1. Prøvetaking av prosessvann fra tunneldriften ivearetar ikke kravet til midlingstid.

Renseanlegget virker å fungere tilfredsstillende, og det følges opp med prøvetaking. Likevel dokumenteres det ikke slik som det stilles krav om i utslippstillatelsen at rensekravene overholdes.

2. Det er mangler ved virksomhetens kjemikaliesubstitusjon.

Alle bedrifter har plikt til å vurdere å erstatte kjemiske produkter med mer miljøvennlige alternativer. Verktøyet for å gjøre dette er på plass, men det virker ikke å være gjennomført i praksis å gjøre slike vurderinger når det gjøres innkjøp.

3. Det kan ikke dokumenteres at farlig avfall er levert til godkjent avfallsmottak.

Farlig avfall skal deklareres ved levering til avfallsmottak. Deklarasjonsskjema er den eneste godkjente dokumentasjonen på at farlig avfall er levert til godkjent mottaker. Disse skjemaene var ikke tilgjengelig ved tilsynet.

Det ble også gitt en anmerkning som går på at noe farlig avfall ikke var lagret eller merket i henhold til kravene i regelverket. 

Se tilsynsrapporten for begrunnelse og mer detaljer om dette.

Dato:
25. november 2015
Sted:
Bodø
Ansvarlig:
Miljøvernavdelinga
Målgruppe:
Statens vegvesen