Opplæring

Informasjon fra utdanning- og barnehageavdelingen

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 08.10.2015

Barnehage – rett på barnehageplass?

Nei. Barn av asylsøkere har ikke rett på barnehageplass etter barnehageloven. Barna har rett til barnehageplass først når barnet og foreldrene har fått opphold og er varig bosatt i en kommune (barnehageloven § 12a). Da har disse barna rett på plass, på lik linje med andre barn i kommune. Det innebærer at selv om familien og barna har fått oppholdstillatelse, vil barna ikke ha rett på barnehageplass så lenge de bor i mottak.

Det gis tilskudd til de vertskommunene som tilbyr 2-3 åringer i asylmottak med innvilget oppholdstillatelse 20 timer gratis oppholdstid per uke (kjernetid). Tilskuddet inkluderer kostpenger. Tilskuddet blir administrert av UDI.

Det gis tilskudd til kommunene for plass i barnehage for asylsøkende barn i alderen fire og fem år (til skolestart). Tilskuddet inkluderer foreldrebetaling og kostpenger. Tilskuddet blir administrert av UDI, og gjelder for alle godkjente barnehager.

Utgangspunktet vårt er at barn skal få en så god barndom som mulige, og det er ingenting i veien for at kommunene kan tilby barnehageplass til alle barn som bor på mottak – og flere kommuner i Norge gjør det. Som Redd barna og Barneombudet med flere påpeker er det viktigste å gi disse barna en så god barndom som mulig. De er først og fremst barn, ikke asylsøkere.

Grunnskoleopplæring – rett til å gå på skole?

Ja. Når det gjelder opplæring er det annerledes. Barn og unge i grunnskolealder (6-15 år) har rett og plikt til grunnskoleopplæring.

Opplæringsloven (§ 2-1) slår fast at dersom det er sannsynlig at barnet skal være mer enn 3 mnd i Norge, så har barnet rett på grunnskoleopplæring. Etter 3 mnd er det en plikt til grunnskoleopplæring. Det vil si at alle barn enten de er her som asylsøker, flyktninger eller illegalt – har rett på opplæring om det er sannsynlig at de skal være mer enn 3 mnd.

Som elever i grunnskolen vil de kunne ha krav på særskilt språkopplæring (§2-8), med særskilt norsk, tospråklig fagopplæring og morsmålsopplæring. Det er mulig å organisere nyankomne i innføringsgrupper/ mottaksklasser. De har også krav på eks. spesialundervisning som andre elever, dersom de har behov for det.

Er barnet over skolepliktig alder (16 år), er det ingen plikt til grunnskoleopplæring. Unge asylsøkere mellom 16-18 år som har behov for grunnskoleopplæring har rett til det (opplæringsloven § 4A-1 grunnskoleopplæring for voksne). Unge asylsøkere kan også ha rett til videregående opplæring (opplæringsloven §3-1, 12. ledd).

Se i lenken til høyre for mer informasjon om regelverket og praktiske råd for opplæring av minoritetsspråklige elever.

Det gis tilskudd til grunnopplæring for barn og unge asylsøkere som søker opphold i Norge. Tilskuddet administreres av Fylkesmannen, og det er kommunene/fylkeskommunen som søker. Det er to søknadsrunder i året, og det søkes etterskuddsvis. Tilskuddet gjelder for dem som bor på mottak eller omsorgssentre, asylsøkere som bor privat, og gjelder til de fyller 18 evt. ut skoleåret de fyller 18 år. Les mer om dette tilskuddet her.

Norskopplæring

Asylsøkere over 16 år kan også få inntil 175 timer norskopplæring, etter Læreplan i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere. Kommunene kan søkes tilskudd om dette gjennom Nasjonalt Introduksjonsregister (NIR). Tilskuddet administreres av IMDi. Det er vertskommunen for mottaket som får tilskuddet, og dersom kommunen søker om tilskudd må alle i målgruppen få tilbud om norskopplæring.

For asylsøkere over 16 år kan voksenopplæringen i kommunen tilby både grunnskoleopplæring og norskopplæring.