Hvordan påvirkes beitebruk og lokalsamfunn av rovdyr?

Er økningen i antall rovdyr en viktig årsak til at beitebruk opphører? 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 09.09.2016

Leder i rovviltnemda, Siv Mossleth, og Fylkesmannen i Nordland vil bruke penger avsatt FKT-midler til FoU for å få dokumentert kunnskap som kan bidra til økt, klimavennlig matproduksjon i fylket.

  • Mens kraftfôrandelen i husdyrbruket har økt, har Norge store uutnyttede beiteressurser. Enkeltstudier tyder på at økningen i antall rovdyr en viktig årsak til at enkeltbruk legges ned og at beitebruk opphører, og dermed truer norsk utmarksbruk og beitenæringer. Derfor ønsker vi å bidra til at Norsk senter for bygdeforskning analyserer de sammensatte samfunnsfaglige forholdene rundt beitepraksis, forvaltning og lokalsamfunnsutvikling.

Norsk senter for bygdeforskning vil gjennom et treårig forskningsprosjekt bidra med konkrete forslag for hvordan landbrukets beiteressurser bedre kan ivaretas innenfor rammene av bærekraftig utvikling av lokalsamfunn og en internasjonalt akseptert rovdyrpolitikk. Prosjektet skal skje innafor rammene av rovdyrforliket.

Enkeltstudier tyder på at økningen i antall rovdyr en viktig årsak til at enkeltbruk legges ned og at beitebruk opphører, og dermed truer norsk utmarksbruk og beitenæringer økt verdiskaping og landbruk over hele landet innenfor rammene av en bærekraftig håndheving av rovdyrforliket og Norges internasjonale forpliktelser. Prosjektet skal særlig bidra til en sosialt bærekraftig forvaltning og utvikling gjennom å studere rovdyrberørte lokalsamfunn, tilpasninger og handlingsrom.

  • Skal målet om økt produksjon på egne ressurser og landbruk over hele landet oppnås, samtidig som man ivaretar levedyktige rovdyrstammer, er det behov for tverrvitenskapelig analyse av sammenhenger mellom rovdyrbestand(er), beite- og ressursutnytting, lokalsamfunnsutvikling og næringsutvikling. Vi håper Norsk senter for bygdeforskning når fram med søknaden som i dag er sendt Forskningsrådet via Matfondavtalen.

(Prosjektleder er Katrina Rønningen, tlf 418 44 843, Forskningsleder – seniorforsker, Norsk senter for bygdeforskning)

For nærmere informasjon kontakt:
Siv Mossleth, leder i rovviltnemda, tlf 414 77 850

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.