Fiskeri, tidevannkraft, oljeleting, verdensarv og Lofotodden nasjonalpark

Forslaget til nasjonalpark vil ikke berøre fiskerinæringa. Heller ikke mulig tidevannkraft eller oljevirksomhet vil berøres om det ikke krever installasjoner inn i verneområdet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 16.02.2015

Jeg har forstått det slik at mange er redde for å ta stilling til om de ønsker Lofotodden nasjonalpark. Kanskje fordi man da samtidig sier ja eller nei til en rekke andre tiltak i og omkring Moskenesøya. Aktivitet jeg vet det har vært snakket om i denne sammenhengen er tradisjonell fiskerinæring, mulig oljeleting/utvinning, tidevannkraft og mulig mineralutvinning. Det har og vært diskusjon om kobling mellom verdensarv og nasjonalpark.

Det er kommunestyrene som skal bestemme om forslaget til vern skal sendes regjeringen for eventuelt vernevedtak. Et slikt vern vil kunne styrke en søknad om verdensarvstatus dersom Norge som nasjon bestemmer seg for å søke om verdensarvstatus for deler av Lofoten. En verdensarvsøknad til Unesco må ha lokal oppslutning. Å si ja til Lofotodden nasjonalpark betyr ikke ja til verdensarv, men nei til Lofotodden nasjonalpark kan kanskje svekke en eventuell verdensarvsøknad.

Dagens fiskeri vil ikke berøres av nasjonalparkstatus for Lofotodden. Selv om vernet hadde gått betydelig lengre ut i havet er det slik at fiske uansett reguleres av fiskerilovgivningen, ikke verneforskrifter. I den grad det er behov for landfester av fiskeredskaper og lignende tiltak for fiskerinæringen, vil det tillates.

Når det gjelder utvinning av olje og gass er det uansett ikke aktuelt på land, men på sokkelen utenfor det foreslåtte verneområdet. Det vil ikke bli restriksjoner på leting og utvinning på grunn av vernet, da regelverket for nasjonalparken ikke vil gjelde her. Uten å ha inngående kjennskap til hvor det kan være aktuelt med eventuell ilandføring og andre oljerelaterte installasjoner på land tror jeg neppe det er aktuelt innenfor området som omfattes av verneforslaget. Ilandføringsanlegg innenfor et eventuelt verneområde vil ikke være tillatt. Vi har ikke fått noen innspill om dette i høringa av vern, ei høring som har vært sendt bredt ut både nasjonalt og lokalt.

Ideer om tidevannskraft har også vært diskutert. Slike anlegg kan legges i havområdene uten å komme i konflikt med vernet på land, men kraftledning fra slike anlegg i verneområdet vil være problematisk. Det er utført en mulighetsvurdering nasjonalt av vindkraft til havs. Vern vil ikke være til hinder for dette, men studiet som er foretatt har ikke pekt på området utenfor Moskenesøya som aktuelt.

Til sist litt om mineralnæringer. Direktoratet for mineralutvinning har kommet med en høringsuttalelse. De har ikke pekt på interesser innenfor det foreslåtte verneområdet, men peker på at det må være tillatt med seismikk og boring etter mineraler utenfor strandsonen. Dette vil et vern ikke være til hinder for.

I en situasjon hvor det er stor usikkerhet blant lokalbefolkningen om hva vern kan føre til, synes jeg det er viktig fremheve at det ikke er noen direkte kobling mellom vern og de interessene som er nevnt over. Innenfor verneområdet har det med unntak av vannkraft ikke kommet fram næringsinteresser som vil bli negativt berørt av vern. Dagens bruk av området til friluftsliv, jakt og innlandsfiske berøres ikke.

Roar Høgsæt, fylkesmiljøvernsjef, Fylkesmannen i Nordland

Kronikk trykt i Lofotposten 13. februar. Dette er den tredje av flere kronikker som omhandler vern av Lofotodden nasjonalpark. Målet med serien er å informere om bakgrunnen for oppstart av verneplanarbeidet og hvilke konsekvenser etablering av nasjonalpark vil ha. Lenke til kronikker som tidligere er publisert ligger i høyremargen.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.