Ga fellingstillatelse for bjørn etter tap av sau

Fylkesmannen mottok mandag 8.7 kl. 13. 30 søknad om skadefellingstillatelse på bjørn fra Saltdal kommune. Etter saksbehandling på 3,5 time ble det gitt tillatelse til felling. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 09.07.2013

I vedtaket som ble gjort mandag gis det fellingstillatelse på en bjørn i deler av Saltdal kommune fra og med 8.7.2013 til og med 22.7.2013. Dette ble meddelt per telefon og per e-post til kommunen som svarte med å takke for rask saksbehandling. Fylkesmannen har gjort vedtaket på grunnlag av en totalvurdering, ut fra fare for framtidige skader, at området har stor betydning som beitemark og at dette er et kronisk tapsområde.

Aktivt tilsyn fra beitebrukerne

Bakgrunnen for søknaden var at det ble funnet tre bjørnedrepte sau/ lam i området ved Drageidheia de tre siste dagene. I tillegg ble det også opplyst at det manglet lam. Søknaden inneholdt også informasjon om at beitebrukerne har hatt aktivt tilsyn med sau i forkant av de registrerte tapene.

Skal gjøres helhetlig vurdering

Det aktuelle området er avsatt som prioritert beiteområde for sau i vedtatt forvaltningsplan. Det betyr at det skal være lav terskel for å innvilge skadefelling. Fylkesmannen sier videre i sin vurdering «I ethvert vedtak om skadefelling skal det gjøres en konkret og helhetlig vurdering av den enkelte situasjon i tråd med krav nedfelt i de regelverk som gjelder.»

I samme brev påpeker Fylkesmannen at de bjørneområdene som Rovdyrnemnda i Nordland har valgt ikke sammenfaller med områder som biologisk sett ligger til rette for bjørn. Videre sier Fylkesmannen at det er svært liten sannsynlighet for at bestandsmålet vil kunne oppnås innenfor bjørneområdene som er satt av. Fylkesmannen mener også at dette ikke skaper forutsigbarhet for beitebrukerne, og at det samtidig øker konfliktnivået og gjør den praktiske forvaltningen av rovdyr i Nordland svært utfordrende.

Tillatelsen er begrenset til arealet mellom Fiskvågvatn-E6-kommunegrense Bodø/ Beiarn – Langånes. Området for fellingstillatelsen kan fortløpende bli endret dersom tapssituasjonen tilsier det. Fylkesmannen har bedt om å bli holdt løpende orientert. Fellingstillatelsen kan til enhver tid bli trukket tilbake.

Det er høy beredskap hos Fylkesmannen for å besvare henvendelser i forbindelse med tap av sau og rein forårsaket av rovvilt. Kommuner og dyreeiere kan bruke rovvilttelefonen (478 29 091) sju dager i uka. 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.