Krisehandtering og samordning

Oppdatert 08.04.2024

Ansvarsprinsippet inneber at den instansen som er ansvarleg for eit område i ein normalsituasjon, også har ansvaret ved ekstraordinære hendingar og kriser. Nærleiksprinsippet inneber at kriser skal handterast på lågast mogleg nivå.

Statsforvaltaren kan samordne innsatsen

Ved større kriser og katastrofar er det ofte fleire instansar som er involverte i krisehandteringa. I slike situasjonar kan Statsforvaltaren samordne innsatsen. Dersom det blir aktuelt å setje i verk ei slik regional samordning, skal det opprettast kontakt mellom Statsforvaltaren og dei aktuelle etatane. Her kan fylkesberedskapsrådet vere eit viktig forum.

Alle fylke skal ha eit fylkesberedskapsråd

Fylkesberedskapsrådet er sett saman av leiarar av offentlege beredskapsetatar, kommunar, næringsliv og frivillige organisasjonar. Rådet er eit forum for gjensidig orientering om beredskapsarbeid, og i ein krisesituasjon vil rådet vere eit sentralt samarbeids- og støtteorgan for Statsforvaltaren.

Ved krig har Statsforvaltaren mynde til å ta hand om viktige samfunnsinteresser dersom kommunikasjonen med regjeringa blir broten.

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 25.11.2021

Evalueringsmøte etter utmarksbrannane i Øygarden

I september møttest representantar frå brannvesen, politiet, helsetenesta, sivilforsvaret, Røde Kors, industrivern, Øygarden kommune og Statsforvaltaren for å evaluere handteringa av utmarksbrannane i Øygarden i juni 2021. Hovudtemaet var samvirke og samarbeid, med mål om å få fram forbetrings- og lærepunkt til oppfølging.


Publisert 04.08.2021

Viktige læringspunkt frå halvtanna år med koronapandemi

Vi har gjennomført andre trinn i undervegsevalueringa av pandemihandteringa, og meiner at vi i Vestland har klart å handtere pandemien på ein god måte.


Publisert 06.04.2021

Fast avløysar som fylkesberedskapssjef

Anne Catherine Fasmer Eide tek over rolla som avløysar for fylkesberedskapssjef Haavard Stensvand frå 14. april, medan Mari Severinsen er i permisjon. 


Publisert 08.02.2021, Sist endra 03.11.2021

Fylkeslegens vurdering av risikonivå i Vestland

Etter at samfunnet har blitt gjenopna til ein normal kvardag med auka beredskap, blir det ikkje lenger publisert fylkeslegens vurdering. Vi følgjer situasjonen tett, og vil starte opp att med faste rapportar på denne sida igjen dersom det skulle bli aktuelt.


Publisert 07.02.2021

Kraftige tiltak i fleire kommunar etter utbrot av mutert virus

Etter utbrot av muterte variantar av koronaviruset, har regjeringa i dag innført forsterka smitteverntiltak i Bergen, Ulvik og Kvam. I tillegg får ti andre kommunar i regionen strengare tiltak.


Publisert 01.02.2021, Sist endra 20.10.2021

Risikovurderingar og beredskap i kommunane

Med ein "normal hverdag med økt beredskap" har regjeringa frå slutten av september 2021 gått frå ein kontrollstrategi til ein beredskapsstrategi. Som ved andre luftvegsinfeksjonar må vi akseptere noko smitte i samfunnet, og handteringa av pandemien vil avhenge av korleis sjukdomsbyrden og smittesituasjonen utviklar seg.


Publisert 04.11.2020

Webinar om kommunanes oppgåver ved lokalt smitteutbrot

Fylkesmannen inviterte kommunane til webinar torsdag 5. november, om TISK-strategi og oppgåver ved lokale smitteutbrot. 


Publisert 02.07.2020

Erfaringar så langt frå covid-19-pandemien

Kva har vore positivt, og kva kan vi bli betre på i neste fase av handteringa?


Publisert 12.03.2020

Omfattande tiltak i heile landet for å hindre spreiing av Covid-19

Helsedirektoratet har vedteke å stenge barnehagar, skular og utdanningsinstitusjonar frå torsdag 12. mars kl. 18.00. Ei rekkje andre tiltak som vil påverke heile samfunnet vårt blir òg innført.


Publisert 10.03.2020

Kommunane og legane sitt ansvar etter smittevernlova

Smittevernlova skal verne folk mot smittsame sjukdomar. Lova skal sikre at helsestyresmaktene og andre styresmakter set i verk naudsynte smitteverntiltak og samordnar dette arbeidet.


Fylkesberedskapssjef

Beredskapsvakt

Ved akutte spørsmål og meldingar utanom kontortid.
Obs! For kommunar og regionale aktørar, ikkje privatpersonar.

Vakttelefon: 916 99 098 (ikkje SMS)

E-post: sfvlberedskap@statsforvalteren.no