Fordeling av smittevernutstyr

Kommunene mottar smittevernutstyr via nasjonal innkjøpsordning. Det har blitt stilt spørsmål om hvem det forventes at kommunene skal viderefordele noe av dette utstyret til, utover egne virksomheter. Det har også blitt stilt spørsmål om hvem som skal forsyne frivillige og ideelle organisasjoner.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 27.04.2020

Ut fra Fylkesmannens forståelse, og ut fra de signaler vi har mottatt fra Helsedirektoratet, forventes det at kommunene gjør avveiinger til hvilke deler av egen virksomhet som har mest behov for smittevernutstyret. Videre er det en klar forventning at kommunene forsyner fastlegene de har avtale med, og også at de avgir noe utstyr til begravelsesbyråene som har sitt virke innenfor deres kommune.

Ved mangelsituasjoner forventes det at kommunen ser helhetlig på behovet i kommunen, og fordeler slik at smittevernutstyret er tilgjengelig der det trengs mest.

Det er ikke en forventning til at kommunene skal forsyne private helseaktører som ikke har avtale med kommunen (for eksempel private tannleger). Videre er det heller ikke en forventning til at kommunene skal forsyne andre private aktører utenfor helseområdet (for eksempel frisører).

Ett unntak er frivillige organisasjoner som utfører nødvendige oppdrag i samarbeide med kommunen. Disse forventes det at kommunen fordeler utstyr til. Tilsvarende forventes sykehusene å forsyne frivillige og ideelle organisasjoner de har samarbeide med, og som bistår sykehusene i å utføre deres oppdrag, med smittevernmateriell.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.