Mangelfull kontroll med tilsyn med inne- og utemiljø i barnehager og skoler

Fylkesmannen i Vestfold og Telemark har gjennomført tilsyn i fem av fylkets kommuner. I fire av de fem kommunene fant vi lovbrudd i kommunenes arbeid med tilsyn med miljørettet helsevern i barnehager og skoler.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 25.02.2020

Horten kommune var den eneste av de fem kommunene som hadde alt i orden.

Tilsynet var en del av et landsomfattende tilsyn initiert av Statens helsetilsyn. Formålet var å bidra til at kommunene oppfyller plikten til å føre tilsyn med at barnehagenes og skolenes inne- og utemiljø fremmer barnehagebarns og elevers helse og trivsel, forebygger sykdom og skade. Det har også vært en kontroll av om kommunen oppfyller sine plikter som tilsynsmyndighet.

Fylkesmannen har ikke ført tilsyn med om kommunene som eiere oppfyller kravene til miljørettet helsevern i barnehager og skoler.

Tema for tilsynet

Fylkesmannen førte tilsyn med om kommunene ivaretar sitt tilsynsansvar ved å sørge for

  • at det er en klar fordeling av myndighet og oppgaver, at tilsynsorganet har nødvendig uavhengighet til tilsynsobjektene og at tilsynsorganet har nødvendig kompetanse innen fagområdet miljørettet helsevern, tilsynsmetodikk og saksbehandling
  • at kommunen har oversikt over alle godkjenningspliktige skoler og barnehager, både kommunale og private, og deres godkjenningsstatus
  • at risikoforhold i miljøet i den enkelte barnehage og skole følges opp, og at det gjennomføres regelmessig tilsyn med barnehager og skoler i kommunen
  • at tilsyn systematisk følges opp der det er avdekket lovbrudd

Gjennomføring av tilsynet

Tilsynet ble gjennomført som systemrevisjon i kommunene og omfattet gjennomgang av styrende dokumenter så som organisasjonskart, delegasjonsreglement, avviksmeldinger, tilsynsrapporter m.m. samt samtaler med aktuelle personer i kommunene. Fylkesmannen innhentet også informasjon fra foreldre og elever om deres erfaringer ved å ha møter med representanter fra FAU, SU og elevråd på ungdomskoler.

Oppfølging av tilsynet

De fire kommunene som hadde lovbrudd har fått en frist på seg til å komme med en plan for hvordan de skal lukke avviket.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.