Ny tillatelse etter forurensningsloven for Statkraft Tofte AS, Asker kommune

Fylkesmannen gir tillatelse på bestemte vilkår til fortsatt flisproduksjon på Tofte.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 19.11.2020

Fylkesmannen har 25.02.2020 mottatt søknad fra Statkraft Tofte AS om tillatelse til flisproduksjon på Tofte i Asker kommune. Bedriften har siden 2016 hatt en tidsbegrenset tillatelse med utløpsdato 14.03.2022. Bedriften har nå søkt om videreføring av driften uten tidsbegrensning. De ønsker videreføring av gjeldende vilkår for produksjon av flis av inntil 250 000 m3 rent trevirke per år, men med endring av vilkår knyttet til støy og drift av kaianlegg i helger. 

Produksjon av treflis medfører primært utslipp av støy og støv. Utslippene er redusert siden tillatelsen ble gitt i 2016 ved at flisproduksjonen ble flyttet innendørs i 2018. Råvarer til produksjonen leveres med fartøy til kai på området og med tømmerbil. Utlevering av ferdigvare skjer med båt.  

Døgnkontinuerlig drift og støybegrensninger

Den tidligere tillatelsen åpner for døgnkontinuerlig drift av kaianlegget i forbindelse med lasting/lossing av skip samt materialhåndtering/interntransport fra mandag til og med lørdag kl. 15. I tillegg var det tillatt døgnkontinuerlig drift av nevnte aktiviteter i inntil 15 helger per år, fra lørdag kl. 15 til mandag kl. 07. Bedriften har i søknaden opplyst om at gjeldende begrensning på 15 helger per år vil framover utgjøre en betydelig utfordring og ulempe for bedriften. Statkraft Tofte har søkt om at begrensningen i antall helger der det tillates kaiaktivitet fjernes fra tillatelsen, og om at det ikke skal være krav om varsling av naboer ved aktivitet i helger. Flere høringsuttalelser har uttrykt bekymring for støy fra anlegget. 

Vi vurderer at det er summen av støy fra bedriftens aktiviteter på området som er relevant, fordi både flishugging og kaiaktiviteter har betydning for støynivået hos naboer. Grenseverdiene for støy i tillatelsen gjelder derfor for hele virksomheten samlet.  

Bedriften har med støyberegninger redegjort for at kaiaktivitetene kan gjennomføres innenfor satte støygrenser og vi mener derfor at det er rimelig at bedriften får en økt tilgang til drift av kaianlegget i helger. Vi mener likevel at tillatelsen ikke skal åpne for mer støyende aktiviteter enn hva bedriften har behov for, sier seksjonssjef Kari Skogen hos Fylkesmannen. Støyende virksomhet i nærhet til boligområder er utfordrende. Også innenfor støynivåer som er akseptert som vanlige støyvilkår for industri vil en del kunne oppleve støyen som plagsom. Vi imøtekommer derfor ikke bedriftens ønske om tillatelse til døgnkontinuerlig drift alle dager, men tillater døgnkontinuerlig drift av kaianlegget i inntil 26 helger per år. Skogen presiserer at det i tillatelsen ikke tillates aktivitet på høytidsdager og bevegelige helligdager. Fylkesmannen viderefører vilkåret om at bedriften skal varsle naboer om båtanløp i helger.  

Vi understreker at virksomheten må sette i verk tiltak for å begrense støy mest mulig, spesielt om nettene og i helger. Fylkesmannen har satt vilkår om dette i tillatelsen. 

For vedtaket i sin helhet og tillatelsen med rammer og vilkår vises til vedtaket og tillatelsen som er lagt ut til gjennomsyn i menyen til høyre.

Tillatelsen med vilkår er gitt etter forurensningsloven § 11. Tidligere tillatelse gitt 14.03.2016, sist endret 29.06.2020 er samtidig opphevet i medhold av forurensningsloven § 18 første ledd punkt 6.  

Klageadgang

Vedtaket om tillatelse kan påklages av partene eller andre med rettslig klageinteresse til Miljødirektoratet, jf. forvaltningsloven § § 28 og 29. Klagefristen er 16.12.2020.

En eventuell klage skal sendes til Fylkesmannen i Oslo og Viken. Klagen skal inneholde hva det klages over, og den eller de endringer som ønskes. Klagen bør begrunnes, og andre opplysninger av betydning for saken bør nevnes, jf. forvaltningsloven § 32. En eventuell klage skal gis skriftlig og sendes per e-post til fmovpost@fylkesmannen.no, eventuelt post til Postboks 325, 1502 Moss. Referanse: «Klage på vedtak om tillatelse i sak 2019/23184.»