Starter arbeid med vern av fire skogområder

Vi melder med dette oppstart av verneprosess for fire skogområder i Buskerud og Akershus. Nå ønsker vi innspill til verneforslagene, og alle som vil kan gi dette før 15. november 2019.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 14.10.2019

Nye områder og utvidelser

Vi melder oppstart for arbeidet med vern av to nye områder:

  • Hellekleivåe i Nore og Uvdal kommune, Buskerud, ca. 3 500 dekar. Området er eid av fire private grunneiere.
  • Ødemork i Vestby kommune, Akershus, ca. 2 700 dekar. Området er kommunalt eid.

Samtidig meldes oppstart av verneprosess for utvidelse av: 

  • Tofteskogen naturreservat i Hurum kommune, Buskerud. Utvidelse på ca. 370 dekar. Området er eid av en privat grunneier.
  • Storfelten naturreservat i Aurskog-Høland kommune, Akershus. Utvidelse på ca. 1 145 dekar. Området er eid av fem private grunneiere.

Om arealene

Kart som viser foreløpig avgrensing av områdene kan lastes ned under "Dokumenter". Der ligger også oppstartsbrevet hvor det er noe mer informasjon om områdene. Avgrensningene ikke er et verneforslag, men er det arealet som skal utredes videre i verneprosessen. Det må derfor forventes endringer. 

For områdene hvor det er gjennomført nye naturfaglige registeringer, kan det leses nærmere om naturverdiene i rapportene som også ligger under "Dokumenter". Der det er vurdert tilstrekkelig med allerede kjent kunnskap om naturverdiene, henvises det til informasjon i www.naturbase.no.

Det er skogeierne selv som har tilbudt arealene for vern gjennom ordningen med frivillig vern av skog. Du kan lese mer om frivillig vern av skog her: http://frivilligvern.no/

Formålet med vernet

Arbeidet som nå startes har til hensikt å verne områdene som naturreservat. Lovhjemmelen for et slikt vern er naturmangfoldloven § 37.

Skogen rommer mer enn halvparten av alle truede arter i Norge. De aller fleste av disse artene er knyttet til den eldste, urørte skogen. Forekomst av død ved i ulike nedbrytingsfaser er svært viktig for en rekke arter av insekt, sopp, og fugl. Slik mer eller mindre urørt skog defineres gjerne som naturskog og i henhold til landskogtakseringen har kun 1,6 % av Norges totale skogareal naturskogkarakter. Vern av skog er derfor en prioritert miljøvernoppgave for bevaring av naturmangfoldet, og Stortinget har satt et mål om 10 % vern av skogarealet i Norge. For Norge som helhet ligger man nå på litt over 4,6 %.

Formålet med skogvernearbeidet er dermed å sikre de minst påvirkede og sjeldne skogsområdene, samt også et representativt utvalg av det typiske i norsk skognatur.

Hva innebærer et vern?

Et vern vil medføre at alle inngrep som forringer verneverdiene vil være forbudt og at vegetasjon og dyreliv vil bli vernet mot skade og ødeleggelse. Dette innebærer forbud mot hogst, fysiske inngrep og motorferdsel. Tradisjonelt friluftsliv, jakt, fiske og beite vil fortsatt være tillatt.

Innspill nå - høring senere

Vi vil i denne oppstartsfasen gjerne ha synspunkter på naturverdier og brukerinteresser, og ønsker innspill som kan bidra til gode løsninger for både bruk og vern. Innspillene tar vi med oss videre i verneprosessen.

Fristen for å gi tilbakemelding er 15. november 2019.

Innspill sendes til e-postadressen fmovpost@fylkesmannen.no, eventuelt i ordinær post til Fylkesmannen i Oslo og Viken, Postboks 325, 1502 Moss. 

Etter gjennomgang av innspillene, vil verneforslaget med detaljerte områdeavgrensninger og verneforskrifter sendes på høring. Du kan abonnere på nyheter innenfor tema «Miljø og klima» for å sikre at du mottar informasjon om høringen.