Nye justerte vernegrenser vedtatt

Grensene til fire verneområder har blitt justerte og det er gjort enkelte endringer i tilhørende forskrifter etter grenseoppgang utført av Jordskifteretten.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 05.02.2019

Følgende verneområder har fått justerte vernegrenser:

Ekebergskråningen naturreservat (Oslo kommune)
Bjerkås naturreservat (Asker kommune)
Eidsvoll prestegård naturreservat (Eidsvoll kommune)
Råsok naturreservat (Fet kommune)

Grensemerking av verneområder

Ekebergskråningen naturreservat og Bjerkås naturreservat ble vernet som del av verneplan for Indre Oslofjord i kgl. res. 27. juni 2008. Eidsvoll prestegård naturreservat ble vernet ved kgl. res. 17. desember 2010. Råsok naturreservat ble vedtatt i kgl.res. 26. september 2008.

Vernegrensene til disse verneområdene er nå målt opp av Jordskifteretten og merket med grensebolter i felt. Berørte grunneiere er varslet og har fått muligheter til å uttale seg både muntlig og skriftlig i Jordskifterettsprosessen. Tidligere Fylkesmannen i Oslo og Akershus har anbefalt grensejusteringene som Miljødirektoratet nå har vedtatt.

Miljødirektoratet har kunngjort endringsforskriftene i Norsk Lovtidend, og har bedt oss om å informere lokalt.

I forbindelse med grensemerkingen er det i hovedsak gjort mindre justeringer av grensene som for eksempel justeringer mot vei, innmark og boligbebyggelse. Justeringene skal være ubetydelige for naturverdiene.

I tillegg er det gjort forenkling av praktiske hensyn med utretting av grense og oppsetting av færre grensebolter. Det totale arealet som er vernet skal være tilnærmet likt som før, men oftest redusert fra mellom 1-5 % i arealomfang.

Nye vernekart

Etter Jordskifterettens arbeid er nye vernekart utarbeidet og godkjent av Miljødirektoratet. Vernekartene kan man se på nettsidene https://kart.naturbase.no/ eller få ved å kontakte kommunen, Fylkesmannen i Oslo og Viken, Miljødirektoratet eller Miljø- og klimadepartementet.

Berørte gårds- og bruksnummer og endring av forskrifter

Berørte gårds- og bruksnummer og bestemmelser som gjelder innenfor vernegrensene er listet opp i verneforskriftene som du finner på www.lovdata.no

Endringer av vernegrensene har ført til behov for små endringer i verneforskriftene.