Opphør av representantoppdrag

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 05.02.2019, Sist endra 06.07.2021

Utlendingsloven § 98 g første ledd bokstav a annet alternativ er klar på at representantoppdraget opphører når søkeren anses å være 18 år i vedtak fra Utlendingsdirektoratet. Det gjelder alle vedtak hvor alder er endret.

Representantoppdraget opphører som følge av at vedkommende nå er myndig etter norsk rett. Han eller hun kan da selv foreta rettslige handlinger og ivareta egne interesser. Det betyr at representanten ikke lenger kan opptre på vegne av søkeren fra det tidspunktet representanten er eller burde vært kjent med vedtaket. 

Hva betyr det at representantoppdraget opphører?

  • Du kan ikke lenger opptre som representant på vedkommendes vegne. Enhver rettslig handling vil være et inngrep mot personen rett til å ta avgjørelser på egne vegne. Personen er nå myndig og skal selv treffe alle beslutninger på egne vegne.
  • Dersom du får en fullmakt til å opptre som rettshjelper er dette å anses som frivillig arbeid og har ikke årsakssammenheng med tidligere representantoppdrag.

Det at representantoppdraget opphører når fødselsdatoen blir endret i vedtak kan oppleves som vanskelig. Orienteringen fra UDI til representanten blir normalt oversendt elektronisk og som hovedregel vurderer fylkesmannen det slik at det ikke er nødvendig etterarbeid å besøke utlendingen etter dette blir kjent for representanten. Vi legger til grunn følgende:

  • Hvis det forelå tvil om alder har representanten forberedt vedkommende på hva som vil skje dersom vedkommende er vurdert som myndig.
  • Dokumenter kan sendes per post.
  • Du kan besøke vedkommende dersom du ønsker det, men hovedregelen er da at dette er frivillig arbeid.
  • Normalt kan en kommunisere med personen ved annen form for kommunikasjon enn et besøk, for eksempel gjennom en telefonsamtale.

Vi har samlet noen av de vanlige spørsmålene vi mottar fra representanter.

Kan jeg delta på forkynnelsen av vedtaket når alderen er fastsatt til over 18 år i vedtak?

Oppdraget opphører fra tidspunktet du blir eller burde vært kjent med vedtaket. Dersom du har mottatt vedtaket eller oversendelsesbrev elektronisk og alderen er fastsatt til over 18 år har du ikke anledning til å delta på møtet med advokaten som representant. Dersom du har fullmakt, kan du være til stede ved forkynning av vedtaket.

Vedkommende er nå vurdert som voksen, det vil si at de regler som gjelder for myndige personer er utgangspunktet for personen fra vedtaket er truffet.

Hvordan kan jeg avslutte oppdraget på en verdig måte når jeg ikke lenger kan opptre som representant?

Du har ikke anledning til å opptre som representant for personen etter fylte 18 år. Derfor kan det være lurt å forklare personen hva som kan skje når vedtaket fra UDI foreligger.  Blant annet at en person som vedtas myndig ikke har rett på representant, da dette er en ordning for mindreårige. Det å gi personen et godt utgangspunkt for å håndtere situasjonen etter vedtak, uavhengig av resultat, kan være en viktig del av oppdraget som representant. Hvis det er andres oppgave å informere personen om rettigheter og plikter er det representantens oppgave å påse at vedkommende får den informasjonen en har rett på. Det som er viktig dersom du tror det er en mulighet for at søkeren kan vedtas å være over 18 år, er å forklare søkeren hva det vil si å være voksen og forklare hvor han eller hun kan få bistand hvis representantoppdraget bortfaller.

Både jeg og søkeren ønsker at jeg skal fortsette å hjelpe, er det ingen muligheter for det?

Når vedkommende er myndig har han eller hun mulighet til å gi deg fullmakt slik at du kan bistå videre. Det er viktig å være oppmerksom på at dette vil være en privat avtale mellom deg og søkeren. Etter fylte 18 år er det ikke en del av representantoppdraget, og du vil ikke kunne motta godtgjøring eller utgiftsdekning.

Hva hvis jeg er uenig i aldersfastsettelsen, og mener personen fortsatt fyller vilkårene for rett til representant?

Dersom du mener at det er tvil om alder kan du ta kontakt med den statsforvalteren som oppnevnte deg og be om veiledning. Du kan også klage på opphørvedtaket og du kan be om utsatt iverksettelse. Statsforvalteren kan beslutte å innvilge oppsettende virkning av vedtaket, som betyr at du er legitimert til å opptre som representant.