Stor interesse for å ta vare på trua natur

For å forbedre miljøtilstanden i Oslo og Viken er det nå fordelt over 10 millioner kroner til tiltak som skal ivareta trua natur.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 13.05.2020

Årlig deles det ut penger fra statsbudsjettet til en rekke gode formål innen naturforvaltning og friluftsliv. Det er egne tilskuddsordninger for tiltak som skal ivareta trua arter, trua naturtyper, pollinerende insekter og prioriterte kulturlandskap, vilt og anadrome fiskeslag.

Mange får det de søkte om

Stadig flere ulike aktører som velforeninger, frivillige organisasjoner og kommuner har fått øynene opp for disse ordningene. Vi fikk mange gode søknader i år og skulle gjerne hatt mer å dele ut. Dette gjelder særlig til tiltakene for de trua naturtypene.
- Men, mange får det de søker om og vi ser at dette skaper bred innsats i befolkningen for å ta bedre vare den trua naturen, sier seksjonssjef Karsten Butenschøn.

Da søknadsfristen gikk ut 15. januar i år hadde det kommet inn over 330 søknader til Fylkesmannen i Oslo og Viken. Totalt ble det søkt om over 28 millioner i vår region. Vi har fordelt i overkant av 10 millioner kroner på omtrent 270 prioriterte tiltak. Skjøtsels- og informasjonstiltak er eksempler på tiltak som er høyt prioriterte, mens kartlegging er lavt prioritert.

Trua naturtyper

For de utvalgte og trua naturtypene ble det totalt bevilget 3,4 millioner kroner fordelt på 120 søknader. Hele 2 millioner ble fordelt til naturtypen slåttemark. Mange grunneiere er interessert i å gjøre en innsats for å opprettholde de artsrike blomsterengene. Grunneiere og organisasjoner fra 30 kommuner har søkt om midler til å skjøtte 96 slåttemarker i Oslo og Viken.

Trua arter

For trua arter ble de totalt bevilget 4,2 millioner kroner til 65 ulike søknader.  Alle artene som skal bli ivaretatt er trua nasjonalt, og har viktige forekomster i Oslo og Viken. Edelkreps, elvemusling, rød skogfrue, solblom, prikkrutevinge, heroringvinge, er eksempler på slike arter.

Pollinerende insekter

For tilskudd til pollinerende insekter har vi foreløpig fordelt 600 000 kroner. Totalt ble det søkt om 4,7 millioner kroner. Av 32 søknader fikk 23 søknader innvilget tilskudd.

Vilttiltak

For tilskudd til vilttiltak fra viltfondet fikk vi tildelt kr 700 000, noe som er en reduksjon på kr 100 000 fra året før. Samlet søknadsbeløp var på drøye 3 millioner kroner. Av 44 søknader fikk 26 søknader innvilget tilskudd.

Fisketiltak

For tilskudd til anadrome fisk fikk vi tildelt i overkant av 1,3 millioner kroner. Totalt omsøkt sum var 4,5 millioner.  Av 35 søknader fikk 31 søknader innvilget tilskudd.

Ekstra midler og forsinka svarbrev

På grunn av ekstraordinære covid19-tiltak kan vi få tilleggsmidler til trua natur som skal stimulere bygg- og anleggsbransjen. Tiltak innenfor tilskuddsordningen som ivaretar pollinerende insekter og tiltak som for eksempel skjøtsel av hule eiker er aktuelle. Noen svarbrev for tilskudd til naturtyper kan derfor bli forsinket eller justert. Særlig gjelder dette for en del tilskudd til tiltak som skal ivareta hule eiker, hvor det kan være aktuelt å inngå kontrakt med trepleier eller arborist.

I tillegg til tilskuddsordningene, bruker Fylkesmannen i Oslo og Viken 1,5 millioner kroner til arbeidet mot fremmede arter i samarbeid med kommunene. I verneområdene gjøres det tiltak for over 5,5 millioner kroner i vår region i år.

All innsatsen bidrar til å forbedre miljøtilstanden i Oslo og Viken.