-Anne Cath Vestly – også en samfunnspåvirker!

Lørdag 15. februar 2020 var det 100 år siden forfatterinnen Anne Cath Vestly ble født. Det ble markert på Rena, der hun ble født. Ass. fylkesmann Sigurd Tremoen deltok og snakket blant annet om Anne Cath som samfunnspåvirker.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 15.02.2020

Mange av dagens voksne har minner om Anne Cath Vestly, om hennes barnebøker og radioprogram og samspillet med Alf Prøysen. Stadig nye generasjoner blir kjent med hennes forfatterskap.

Skrev om og påvirket samtida

Men ass. fylkesmann Sigurd Tremoen tok i sin tale også opp hvordan Anne Cath Vestly ikke bare skrev om sin samtid, men også påvirket den:

«Anne Cath skrev om et Norge i forandring og forvandling, men hun var ikke bare en passiv iakttaker. Hun påvirket utviklingen. Hun deltok i forandringen av Norge. Bak den milde fortellerstemmen fantes en tydeligere og kraftfullere stemme. Hun utfordret tradisjonelle rollemønstre og skrev om endringer som ville påvirke Norge, herunder overgangen til et mer flerkulturelt og mangfoldig samfunn.» sa Tremoen.

-Verden trenger flere Anne Cath Vestlyer

Ass. fylkesmann minnet om hvordan Norge har utviklet seg: «Vi har i løpet av de siste 60-70 årene antagelig bygd det mest velutviklede og velfungerende velferdssystem verden noen gang har sett. Men vi er ikke rike bare på velferdsgoder. Vi har antagelig også skapt det mest velutviklede og velfungerende demokratiet verden har sett – et samfunn basert på sterke verdier som fellesskap, toleranse, tillit, inkludering, frihet og likeverd. Vi er kåret til verdens beste land å bo i en rekke ganger av FN.

Men dette har ikke kommet av seg selv. Mange har bidratt, men noen sterkere enn andre. Noen har gått foran, vist vei, noen ganger «brøytet» vei, vært pionerer.» sa Tremoen og ga forfatterinnen Vestly ære for at ha vært blant pionerene:

«Anne Cath Vestly var ikke bare en stor forfatter og kulturpersonlighet. Hun var en veiviser og brubygger. Hun gjorde Norge til et rausere og romsligere samfunn - til et litt varmere samfunn. Vi skulle hatt flere Anne Cath Vestlyer. Verden skulle hatt flere Anne Cath Vestlyer.

Vi trenger mennesker som binder oss sammen – ikke som splitter. Vi trenger flere Anne Cath Vestlyer – som med sine ord og stemme fant veien både til ung og gammel, til både hjerne og hjerte» sa han.

 

Kontaktpersonar